Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

15.06.2019.

Subotica je primer kako se na pravi način neguju međunacionalni odnosi, mesto u kom se ne ističu različitosti već se neguje posebnost, zaključeno je na sastanku gradonačelnika Subotice Bogdana Labana s Miloradom Pupovcem, liderom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), poslanikom u Hrvatskom saboru i predsednikom Srpskog narodnog veća (SNV), i predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim.

12752_1.jpg

- Subotica se može podičiti da u sebi čuva identitete svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost i upravo ta posebnost predstavlja polugu zajedništva i prosperiteta Subotice i našu potrebu i želju da napredujemo i razvijamo se poštujući jedni druge - rekao je Bogdan Laban i naglasio: - Naša politika jeste politika predsednika Aleksandra Vučića, koji se bori za mir i stabilnost u regionu i zalaže za unapređenje ambijenta i stvaranje uslova za prosperitetniji život svih građana Srbije.

U razgovoru sa Pupovcem,  a u prisustvu predstavnika hrvatske nacionalne manjine, gradonačelnik je upoznao goste sa nizom projekata koji su završeni ili su u toku u Subotici, naglasivši da se predano radi na realizaciji projekata koji će poboljšati uslove života svih Subotičana u svim segmentima, od obrazovanja, kulture, sporta, socijalne i dečje zaštite, do otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac istakao je da svi bi svi gradovi u Srbiji, a pogotovo u Hrvatskoj mogli da slede primer Subotice i ukazao na impresivne podatke iznešene od strane domaćina, koji ukazuju na veoma pozitivan trend razvoja kojim se Subotica kreće, a naročito je važna tešnja povezanost kroz projekte prekogranične saradnje kojima teže i jedni i drugi.

 12752_2.jpg

-U kontekstu evropske perspektive, jako je važno da ovakvim posetama napravimo nešto korisno, rekao je Pupovac i dodao da dobrim odnosom prema manjinama u svojoj zajednici, Subotica i Srbija itekako pomažu svojim sunarodnicima u Hrvatskoj.

- Subotica će uvek dati vetar u leđa za politiku prijateljstva i saradnje, istakao je Laban i zaključio: - Nismo u poziciji da budemo svadljivi nego mudri, i da pameću pobeđujemo. Tako ćemo najviše pomoći svojim sunarodnicima u Hrvatskoj ali i u drugim zemljama regiona.

Nakon ovog sastanka, gradonačelnik Laban i prvaci srpske zajednice u Hrvatskoj susreli su se sa predstavnicima udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske, i razgovarali o rešavanju otvorenih pitanja koja ih tište, a pre svega u oblasti imovinskih prava.

Susret sa liderom Srba u Hrvatskoj i predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, održan je uoči prijateljskog fudbalskog meča reprezentacija Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj koji je, u prisustvu zvaničnika iz srpske Vlade, odigran u Tavankutu, na simboličan način  doprinoseći unapređenju dobrosusedskih odnosa.

12752_3.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop