Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Za projekte energetske efikasnosti na lokalu 325 miliona dinara

17.06.2019.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici 24 lokalne samouprave, od 62 koliko ih se javilo na Javni konkurs za dodelu sredstava, potpisali su danas ugovore o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti za projekte u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2019. godini. Ukupna vrednost odobrenih bespovratnih sredstava je 325 miliona dinara. Gradu Subotici odobrena su sredstva za realizaciju projekta energetske sanacije zgrade – „Služba vaninstitucionalne zaštite (Otvorena služba) sa Gerontološkim klubom Centar 2“. Vrednost projekta je 15.331.359,60 dinara.

12755_1.jpg

Antić je, nakon potpisivanja ugovora u Palati Srbija, istakao da je ove godine za projekte prijavljene na konkursu opredeljen najveći iznos od 2014. godine, kada je počela dodela bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda.

On je precizirao da će sredstva iz Budžetskog fonda ove godine dobiti Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način biće unapređena energetska efikasnost pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri zgrade lokalne samouprave, dve zgrade poslovnih usluga, jednog doma za fizičku kulturu, jednog doma za decu sa posebnim potrebama, jedne zgrade gerontološkog centra i jednog centra za socijalni rad.

Ukupna vrednost tih projekata iznosi 490 miliona dinara, od čega će 165 miliona dinara obezbediti same lokalne samouprave, dok će 325 miliona dinara dobiti iz Budžetskog fonda bespovratno, objasnio je Antić.

On je precizirao da se nakon realizacije tih projekata očekuje godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat časova, što iznosi približno 490.000 evra godišnje, kao i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 3.300 tona godišnje.

Antić je naglasio da je energetska efikasnost, koja predstavlja ogroman prostor za uštede, jedan od zajedničkih prioriteta Vlade, resornog ministarstva, gradova i opština.

Ministar je podsetio na to da su od 2014. godine iz Budžetskog fonda do sada izdvojena sredstva za unapređenje energetske efikasnosti 53 javna objekta u lokalnim samoupravama u Srbiji, kao i da se do sada pokazalo da su uštede na tim objektima 40 odsto u finalnoj potrošnji energije.

Grad Subotica je podneo prijavu na Javni poziv sa projektom energetske sanacije zgrade „Služba vaninstitucionalne zaštite (Otvorena služba) sa Gerontološkim klubom Centar 2“. Vrednost projekta je 15.331.359,60 dinara (sa PDV-om). Udeo iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti iznosi 10.731.951,72 dinara, odnosno 70 odsto (iznos sa PDV-om), dok je udeo grada Subotice 4.599.407,88 dinara, odnosno 30 odsto (iznos sa PDV-om). U ime subotičke lokalne samouprave ugovor je potpisao Slobodan Madžarević, izvršilac za poslove u oblasti energetike i energetskog menadžera.