Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 23. sednica Skupštine grada

18.06.2019.

Na 23. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, doneta je Odluka о konsolidovanom završnom računu grada Subotice za 2018. godinu, kao i odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“ između Palićkog jezera i Novosadskog puta na Paliću i Plana detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“ uz zapadnu obalu IV sektora Palićkog jezera. Među 28 tačака dnevnog reda, koliko ih je ukupno usvojeno, donete su i odluke o dodeli zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“.

12757_1.jpg

Tokom rasprave o konsolidovanom završnom računu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je naglasio da je ostvarenje budžeta u 2018. godini bilo više od 91 odsto, što je najveće ostvarenje budžeta u proteklih desetak godina.

- Do sada je ostvarenje budžeta bilo od 78 do 83 odsto, a sada je tačno 91,3 odsto i veoma smo zadovoljni njegovim ostvarenjem. Neke stavke realizovali smo stoprocentno, neke nismo, ali zato su tu rebalansi da se stvari koriguju tokom godine. Tokom ove nepune tri godine u grad je uloženo oko četiri milijarde dinara, na računajući ’Ipsilon’ krak, za razliku od prethodne vlasti koja je za dve i po godine u grad uložila između 300 i 400 miliona dinara. Moramo da budemo zadovoljni realizacijom projekata koje radimo u saradnji sa republikom i pokrajinom – istakao je gradonačelnik Laban.

Planom detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“ između Palićkog jezera i Novosadskog puta na Paliću omogućava se:

  • Definisanje uslova za izgradnju objekata ostalih namena, a sve u cilju privođenja prostora planiranim namenama – banjskom turizmu, eko i etno turizmu i stanovanju rezidencijalnog tipa
  • Utvrđivanje površina javne namene za regulaciju ulica (proširivanje regulacije postojećih ulica i atarskih puteva i definisanje prodora novih ulica) radi obezbeđivanja potrebnog saobraćajnog kapaciteta i stvaranja uslova za normalno odvijanje saobraćaja, izgradnju saobraćajne i neophodne komunalne infrastrukture
  • Zaštita, očuvanje i unapređenje prirodnih vrednosti i životne sredine.

 Planom detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“ uz zapadnu obalu IV sektora Palićkog jezera omogućuje se:

  • Privođenje predmetnog prostora planiranoj nameni – banjskom turizmu, utvrđenoj Generalnim urbanističkim planom Subotica – Palić do 2030. godine  
  • Definisanje uslova za uređenje i izgradnju objekata u okviru predmetnog prostora
  • Utvrđivanje površina javne namene za regulaciju:  ulica (proširivanje regulacije postojećih i definisanje prodora novih ulica) radi  obezbeđivanja potrebnog saobraćajnog kapaciteta i stvaranja uslova za normalno  odvijanje saobraćaja, izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture; površina za izgradnju javnih objekata, odnosno utvrđivanje mogućnosti izgradnje za koje se utvrđuje opšti interes, u skladu sa posebnim zakonom; javnih površina-obalnog pojasa uz jezero Palić u cilju uređenja i obezbeđenja  kontinuiteta prohodnosti do jezera Palić, a prema postavkama Generalnog urbanističkog plana  Subotica – Palić do 2030. godine i Plana detaljne regulacije za deo obalnog pojasa  Palićkog jezera (zapadna i južna obala IV sektora i obala III sektora) na Paliću
  • Očuvanje prirodnih vrednosti i poboljšanje kvaliteta životne sredine
  • Definisanje koridora javne komunalne infrastrukture. 

 Za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanju ugleda grada Subotice u zemlji i inostranstvu zvanje Počasni građanin dodeljuje se posthumno književniku Danilu Kišu.  

Za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti, priznanje „Pro urbe“ dodeljuje se: Danijeli Andrašić, diplomiranom defektologu, Robertu Đivanoviću, profesoru francuskog jezika i književnosti i prof. dr Jožefu Njeršu, doktoru tehničkih nauka.

Diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“ uručiće se 1. septembra 2019. godine, na svečanoj sednici Skupštine grada Subotice.

Na današnjoj sednici usvojen je Izveštaj o radu Gradskog pravobranilaštva grada Subotice za 2018. godinu, kao i Godišnji izveštaj Zaštitnika građana grada Subotice za 2018. godinu.

Za direktora Turističke organizacije Grada Subotice, na mandatni period od četiri godine, imenovan je Aleksandar Medaković, za direktora Centra za socijalni rad grada Subotice imenovana je Miroslava Bagavac, a za direktora ustanove Savremena galerija Subotica, Blaško Arpad.

Umesto Predraga Bobića, direktora JKP „Subotička toplana“, kome je prestao mandat odbornika, novi odbornik u Skupštini grada Subotice je Siniša Skenderović.

Materijal sa 23. sednice Skupštine grada Subotice - http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/sr