Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Saradnja Subotice i Sente u ozakonjenju nelegalnih objekata

26.06.2019.

Uvodna konferencija projekta „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“ partnerskih jedinica lokalne samouprave grada Subotice i opštine Senta održana je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće. Projekat se realizuje u okviru programa „Exchange 5“, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština kao implementacionim partnerom. Projekat traje 18 meseci, a ukupna vrednost projekta je 240.095 evra.

12778_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za projektne partnere Suboticu i Sentu, s obzirom na to da i Subotica i Senta aktivno rade na ažuriranju evidencije nepokretnosti i upisu javne svojine.

Takođe, dodao je, zadovoljni smo što naš tim blisko sarađuje sa partnerima na projektu, opštinom Senta i što je kroz trajanje projekta, a naravno i kasnije, predviđeno da grad Subotica svojim znanjem i iskustvom pomogne u podizanju kapaciteta na polju upravljanja imovinom.

- Legalizacija 98 objekata, 50 u Subotici i 48 u Senti, u javnoj svojini Grada Subotice i opštine Senta glavni su ciljevi stavljeni pred projektni tim koji će rukovoditi procesom snimanja objekta, izrade elaborata geodetskih radova, izrade katastarsko-topografskih planova, izrade projekata geodetskog obeležavanja i elaborata sprovođenja, brisanja objekata, izradi izveštaja o zatečenom stanju objekta, unošenja u evidenciju i poslovne knjige i popunjavanja podataka o imovini u Centralnoj bazi podataka – naveo je Bogdan Laban.

Upisom javne svojine legalnih objekata, naglasio je gradonačelnik Laban, omogućavamo adekvatno upravljanje tom imovinom, apliciranje na različite izvore spoljnog finansiranja kao i sve što podrazumeva pun kapacitet raspolaganja javnom imovinom.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić istakla je da se izmenama i dopunama Zakona o javnoj svojini pokušalo da se olakša upis prava javne svojine kako bi jedinice lokalne samouprave imale funkcionalnu svojinu, jer, kako je navela, tek upisom javne svojine mogu da se razvijaju projekti i realizuju neke želje lokalnih samouprava vezane za imovinu koju poseduju.

Menadžer projekta, gradski menadžer i pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj i međunarodnu saradnju Zagorka Panić navela je da će grad Subotica, kao glavni partner i koordinator projekta, da uradi geodetsku i projektno-tehničku dokumentaciju za 50 objekata u javnoj svojini, ozakoni te objekte i u punom kapacitetu uknjiži kao vlasništvo grada Subotice.

- Cilj ovoj projekta jeste da objekti koje budemo legalizovali, a koji su značajni za lokalne samouprave grada Subotice i opštine Senta, mogu da budu rekonstruisani, sanirani, adaptirani i da sa projektno-tehničkom dokumentacijom koja bude izrađena možemo da apliciramo ka pokrajinskim, republičkim i evropskim fondovima – istakla je Zagorka Panić.

Član opštinskog veća Sente zadužen za privredu, Viktor Varga, kazao je da će opština Senta kroz ovaj projekat ozakoniti 20 nelegalnih objekata u javnoj svojini, 20 objekata etažirati, a osam brisati iz registra.

- Lokalna samouprava u Senti ima oko 1.800 objekata. Međutim, kod većine njih imamo manje ili veće probleme. Ovim programom želeli bismo da sagledamo kakva je stvarna situacija za oko 660 objekata. Jer, pokazalo se da nisu isti podaci u katastru i na terenu – rekao je, između ostalog, Viktor Varga.

Prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće obratili su se i lokalni koordinatori na projektu, Božidarka Golubović (grad Subotica) i Kornelija Vig (opština Senta).

Projekat traje 18 meseci, odnosno do 21. juna 2020. godine. Ukupna vrednost projekta je 240.095 evra, uz 75,53 odsto, odnosno 181.343,75 evra bespovratne donacije Evropske unije i 24,47 odsto učešća partnerskih strana, to jest 37.935 evra grada Subotice i 20.816 evra evra opštine Senta.

U projekte u okviru grant šeme programa „Exchange 5“ uključeno je 48 jedinica lokalnih samouprava, od kojih su 18 grant koordinatori, a ostalih 30 partneri. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

12778_2.jpg