Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Stočarske farme konkurentnije na tržištu

02.07.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević obišli su imanje Saše Sineša u Bikovu, razgovarali sa poljoprivrednicima i čuli njihove sugestije, predloge i zapaženja koji bi, kako smatraju, trebalo da se ugrade u mere agrarne politike.

 12796_1.jpg

Domaćin Saša Sineš, čija farma broji oko 2.300 svinja i koji obrađuje oko 160 jutara zemlje, istakao je da mogućnost prava prečeg zakupa državnog zemljišta ovdašnjim stočarima mnogo znači i da je već sada osetan boljitak, ali da ih muči oscilacija u ceni.

Ministar Nedimović rekao je da država radi na tome da otvori tržište i na taj način stabilizuje cene.

- Verujem da će otvaranje tržišta sa Kinom umnogome da doprinese stabilizaciji cena. Već imamo potražnju ogromnih količina svinjskog mesa i ukoliko uspemo da isporučimo trećinu, napravićemo ozbiljan posao – kazao je Nedimović.

On je naglasio da je najvažnija stvar u stočarstvu da stočari imaju zemlju za hranu za potrebe svojih farmi.

- Doneli smo odluku da u budućnosti dajemo zemlju u dugoročni zakup stočarima. Ove godine to će se odnositi na one koji gaje goveda i ovce, a od sledeće godine to će pravo da ima i svinjarski fond. Ideja Ministarstva poljoprivrede je da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečega zakupa zemljišta, kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Naravno, posle javne rasprave koja će trajati tri-četiri meseca – podvukao je Nedimović.

Za nekoliko dana Vlada bi trebala da donese odluku, kako je najavio ministar Nedimović i o ceni otkupa pšenice od 20 dinara po kilogramu.

Prema rečima dr Vuka Radojevića ovo jeste pravi primer kako državni organi sarađuju sa poljoprivrednicima, obilazeći poljoprivredna gazdinstva poput ovog u Bikovu.

- Drago mi je što smo imali priliku da čujemo i poljoprivrednike koji su nekoliko godina zaredom koristili subvencije od strane Pokrajinskog sekretarijata. Agrarni budžet AP Vojvodine je značajniji nego ikada. Za ove tri godine više od 7,5 milijardi dinara direktno je subvencionisano poljoprivrednim gazdinstvima, dok je za stočarske farme izdvojeno preko 230 miliona dinara. Uspeli smo da za kratko vreme stočarske farme učinimo efikasnijim, rentabilnijim i u krajnjem slučaju konkurentnijim na tržištu – rekao je Vuk Radojević.

On je podvukao da Pokrajina ima dovoljno novca i pozvao poljoprivrednike iz ovog kraja da aktivno prate konkursne linije i da apliciraju.

Gradonačelnik Bogdan Laban se zahvalio na podršci Republike i Pokrajine i naveo da grad izdvaja značajna sredstva iz budžeta za sufinansiranje kredita poljoprivrednika.

-Da nije pomoći Republike i Pokrajine sigurno ne bismo mogli da uradimo skoro 100 kilometara atarskih puteva, da očistimo mnoge divlje deponije i uredimo kanalsku mrežu. Prioritet nam je da u budućnosti kao grad pomognemo naše poljoprivrednike, jer Subotica jeste poljoprivredni kraj i od tog posla žive mnoge porodice. Činimo sve da naše seoske sredine imaju uslove kao gradske – istakao je Bogdan Laban.

12796_2.jpg