Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Projekat „Opti-bajk“ višestruko značajan za Suboticu

05.07.2019.

Konferencija projekta „Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza – „Opti-bajk”,  čiji je nosilac grad Subotica, a partneri mađarske lokalne samouprave Tompa i Ašothalom, održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Projekat se realizuje u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija s ciljem optimizacije saobraćaja  u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza.

12803_1.jpg 

Otvarajući konferenciju, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istakao je da ovaj projekat, kojim Subotica u naseljima Kelebija i Bački Vinogradi dobija 7,9 kilometara biciklističkih staza, ima višestruki značaj za grad.

- Izgradnjom biciklističkih staza, osim što omogućavamo da stanovnici ovih mesnih zajednica manje koriste automobil, a više bicikl, da lakše komuniciraju u naseljima, postižemo i veću bezbednost biciklista i manje rizike za sve vozače – rekao je Bogdan Laban.

I ekološki aspekt ovog projekta veoma je bitan, podvukao je, jer se njime smanjuje zagađenje i štiti okolina. Gradonačelnik je istakao i značaj koji vožnja bicikla ima po zdravlje.

- Veoma bitan aspekat je prekogranična saradnja sa našim prijateljima iz lokalnih samouprava Tompe i Ašothaloma. S obzirom na to da se ovim projektom biciklističke staze grade sa obe strane granice, ljudi će brzo i lako stizati do željenih destinacija u Subotici, Tompi i Ašothalomu – rekao je Bogdan Laban.

Osim izgradnje biciklističkih staza, projektom „Opti-bajk“, grad Subotica će dobiti i plansku dokumentaciju za još 22 kilometra staza.

- Biće to dobra osnova da dalje ulažemo u biciklistički saobraćaj u gradu – dodao je gradonačelnik Laban.

Projekt menadžer Akoš Ujhelji rekao je da je ukupna vrednost projekta oko 2,5 miliona evra od koga je za  Suboticu predviđen  iznos od  810.000 evra.

- Izgradnjom tri kilometra biciklističkih staza u naselju Kelebija i 4,9 kilometara u Bačkim Vinogradima verujem da ćemo unaprediti bicikl turizam u pograničnoj zoni što je i cilj projekta – rekao je Ujhelji.

Poslanik u Skupštini Republike Srbije, Balint Pastor, istakao je značaj projekta zbog prekogranične saradnje, očuvanja zdravlja, zdrave životne sredine.

- Možda na ovaj način doprinesemo da se smanje gužve na graničnim prelazima, jer će putnici da se opredele da granicu pređu biciklom – rekao je Pastor.

Narodni poslanik  i zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač, rekla je da se od 2014. do 2019. godine preko IPA projekata u Suboticu  slilo preko milijardu evra.

-Istraživanja su pokazala da  Kopenhagen ima 375 kilometara biciklističkih staza i da su vrlo  jasni ekonomski pokazatelji kada bi se biciklizam koristio ne samo kao vid rekreacije nego i kao prevozno sredstvo do radnog mesta – rekla je Elvira Kovač.

 12803_2.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop