Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Izbegličkim porodicama uručeni ugovori za kupovinu 21 seoske kuće sa okućnicom

05.07.2019.

U Velikoj većnici Gradske kuće danas su uručeni ugovori za kupovinu 21 seoske kuće sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s prebivalištem na teritoriji grada. Ukupna vrednost kupljenih kuća iznosi 231.000 evra. Sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.

 12805_1.jpg

Pozdravljajući prisutne gradonačelnik Subotice Bogdan Laban  podsetio je da je  6. februara 2018. godine, na istom mestu, prilikom dodele ugovora o kupovini prvih 30 kuća, obećano da će se već tog dana nastaviti razgovori sa partnerima kako bi i oni koji se nisu našli među prvih 30 dobili svoj dom.

- Ovo što radimo danas, zbrinjavamo porodice naših sugrađana koji su u ratnim događajima devedesetih godina ostali bez svojih domova a neki od njih na žalost i bez svojih najmilijih, upravo je rezultat tada datog obećanja i potvrda da se u našem radu vodimo principima da ono što smo obećali i ispunimo – naglasio je Laban.

U Povereništvu za izbeglice i migracije Grada Subotice registrovano 13600 izbeglih i prognanih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

- Svesni smo da je teško u potpunosti nadoknaditi njihov gubitak ali na žalost i vreme koje je propušteno u decenijama iza nas, u kome su mnoge vladajuće strukture izbegavale da rešavaju njihove probleme. Mi sa našim partnerima radimo da tu nepravdu ispravimo i pomognemo našim sugrađanima, koliko god to bude moguće – rekao je Bogdan Laban.

Program je sproveden prema Pravilniku koji je usaglašen sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i kao takav je nesebično podržavan od partnera iz UNHCR-a, OEBS-a i JUP-a (Jedinice za upravljanje projektima).

12805_2.jpg

- Koristim priliku da im se svima zahvalim u ime Gradske uprave i korisnika programa, želeo bih da budu naši partneri u nastavku ovoga posla jer smo svesni da potrebe i dalje nisu zadovoljene a mi smo spremni da nastavimo rad na njihovom rešavanju – rekao je gradonačelnik Laban i poželeo novim vlasnicima kuća dobro zdravlje, dug život i puno uspeha u novim domovima.

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov naglasio je da je  grad Subotica kroz Regionalni stambeni program dodelio više od stotinu stambenih rešenja, a da je u pripremi izgradnja 44 stana za izbeglice sa prebivalištem u ovom gradu.

U ime Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu govorio je državni sekretar Ivan Bošnjak.

Korisnica Jelena Kozlica, izbeglica iz Knina zahvalila se na dodeljenoj pomoći i gradonačelniku koji im je, kako je rekla, vratio osmeh na lice.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 12805_3.jpg