Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasador Sem Fabrici posetio Suboticu

10.07.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, ambasadora Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija koji je u okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“ obišao Regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom, gde je od 1. jula počela test faza postrojenja. Kampanju organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine sa ciljem da se javnost bliže upozna sa naporima republičkih institucija, lokalnih samouprava i Evropske unije na poboljšanju životne sredine u Srbiji i da se podigne svest o važnosti zaštite životne sredine.

12814_1.jpg

Gradonačelnik je ambasadora upoznao sa kapitalnim projektima koji se realizuju u Subotici i na Paliću, privrednim potencijalima, Slobodnoj zoni u kojoj posluju svetski poznate kompanije u kojima je zaposleno oko 6.000 ljudi, kao i o projektu Zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš u koji nemačka Vlada preko KfW banke ulaže 6,5 miliona evra.

- Bez pomoći Vlade Srbije i Pokrajinske vlade koji su nam partneri u svim velikim projektima, sigurno ne bismo uspeli sve da uradimo. Nemamo previše ciljeva, ali one koje zacrtamo mi i realizujemo – rekao je gradonačelnik Laban.

Impresioniran Suboticom i onim što se u njoj radi, Fabrici je istakao da je dugačak spisak projekata koje EU finansira u ovom gradu pokazatelj da je Subotica pokazala dovoljno kapaciteta da iskoristi sredstva EU na pravi način.

- Izgradnja Regionalnog centra bio je kompleksan projekat koji je zahtevao mnogo komponenti, ali Subotica može da bude ponosna jer prva u Srbiji ima integrisani sistem za upravljanje čvrstim otpadom  - naglasio je Fabrici.

On je gradonačelniku preneo pozdrave ambasadora Italije Karla Lo Kaša koji je takođe prisustvovao obilasku Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom, investiciji koja je vredna 24 miliona evra, od čega je donacija Evropske unije 20 miliona evra.

Prilikom današnjeg obilaska Regionalnog centra, zamenik gradonačelnika Timea Horvat naglasila je da Centar osim Subotice obuhvata Sentu, Kanjižu, Bačku Topolu, Mali Iđoš, Čoku i Novi Kneževac, područje na kome živi oko 260.000 ljudi. 

-Lokalna samouprava vodi računa o zaštiti životne sredine i izgradnjom Regionalnog centra dajemo primer kako se doprinosi zdravijoj životnoj sredini – rekla je Timea Horvat.

Subotica je treći grad u Srbiji u kome se organizuje jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku EU i predstavljanje projekata u oblasti zaštite životne sredine, nakon Užica i Šapca.

 12814_2.jpg