Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održano „Takmičenje risara“

13.07.2019.

Jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru Dužijance „Takmičenje risara“, održana je danas na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu. Dan je je započeo pletenjem užadi i tradicionalnim doručkom spremljenim za risare koji su ove godine došli iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i okolnih sela u Vojvodini. Nakon doručka zamenik gradonačelnika Timea Horvat  zvonom je označila da 28 risarskih parova, koliko ih se ukupno nadmetalo, može da počne sa takmičenjem.

12819_1.jpg

Timea Horvat je istakla da grad Subotica sa zadovoljstvom pomaže ovu manifestaciju, čija je osnovna poruka negovanje tradicije.

- Divno je videti da učestvuje mnogo dece ne samo iz Vojvodine već i iz okolnih zemalja, jer cilj i jeste negovati tradiciju, očuvati je i preneti na buduće generacije – rekla je Timea Horvat.

Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota kazao je da  je doručak na slami senzacionalan osećaj.

- Vraćamo se na neki način u prošlost. Cela manifestacija je veoma bitna simbolika koju treba sačuvati kao i sve žetvene svečanosti. Potrebno im je dati i novu dimenziju turističke atrakcije što bi izazvalo veliko interesovanje turista i iz Hrvatske – rekao je Bakota.

Negujući tradiciju i običaje „Takmičenje risara“ daje mogućnost povratka u prošlost, a istovremeno budu i želju za takmičenjem, kaže Marinko Piuković direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

- Pokušavamo da ovim takmičenjem risara sačuvamo sve ono što je vezano za ris, za Dužijancu i da mladim, koji će verujem nastaviti tradiciju, pokažemo kako se to nekada radilo - rekao je Marinko Piuković,

Predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, monsinjor dr Andrija Anišić naglasio je da u ovoj manifestaciji nije najvažnija nošnja, tamburaši, folklor, mada ima svega po malo, nego upravo rad i to onaj teški, risarski.

- Želimo da ovom manifestacijom, koja je 51. po redu, počastimo svoje pradedove koji su na ovaj način, koji mi danas pokazujemo, zarađivali hleb svagdašnji za sebe i svoju porodicu – naglasio je Andrija Anišić.

Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, usledila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, hleb, crni luk i kiselo mleko.

Titulu najboljeg risarskog para i ove godine poneli su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2019“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

 12819_2.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop