Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Na Vodicama održani „Dani Nikole Tesle“

13.07.2019.

U organizaciji Udruženja Ličana „Lika“, iz Subotice, celodnevnim kulturno-umetničkim i sportskim programom na Vodicama obeleženi su šesti „Dani Nikole Tesle“. U okviru manifestacije priređeno je i nadmetanje u bacanju kamena sa ramena, vuči kuke, disciplini skoka iz mesta, najmlađi su se takmičili u nošenju jajeta u kašici i skakanju u džaku, a najbolji među njima nagrađeni su medaljama.

12822_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Srđan Samardžić se u ime grada i gradonačelnika Bogdana Labana zahvalio prisutnima i organizatorima koji već šesti put ovom manifestacijom obogaćuju kulturni sadržaj Subotice.

-Nikola Tesla jedan je od najvećih naučnika svetske civilizacije  ponikao je u našem rodu i kako je otac Ilija rekao posle molitve, čovek koji je osvetleo svet. Teško je i zamisliti kako bi savremeni svet izgledao bez dela Nikole Tesle. On je iz svoje rodne Like poneo životne vrednosti i vrline koje su mu utkali preci i pretočio ih u svoja dela – rekao je Srđan Samardžić.

On je čestitao organizatorima na entuzijazmu i posvećenosti organizaciji manifestacije koja neguje sećanje na čoveka koji je nauci dao nemerljiv doprinos.

Predsednik Udruženja Ličana „Lika“ Miloš Borjan istakao je da je cilj organizacije ovakve manifestacije da se ne zaboravi lik i delo Nikole Tesle.

- Tehnika nas svakim danom sve više udaljava jedne od drugih i naša je želja da kod mladih ljudi razvijemo interеsovanje za inovaciju, da se kroz stvaralaštvo druže i na taj način nauče nešto više o Nikoli Tesli i njegovom doprinosu nauci – rekao je Miloš Borjan.

On se  zahvalio   kulturno umetničkim društvima, inovatorima, izlagačima rukotvorina iz Beograda, Novog Sada, Sombora, Bečeja, Čelareva i Subotice  koji su svojim programima uveličali manifestaciju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vojsci Srbije i svim prisutnim.

Ovogodišnji „Dani Nikole Tesle“ počeli su 5. jula kada je  u Velikoj većnici Gradske kuće, ljubiteljima lika i dela čuvenog svetskog pronalazača predstavljen dugogodišnji naučno-istraživački rad arhitekte Dragane Škopelja Mijatović na temu „Geometrija kruga Nikole Tesle (sa devet brojeva) je „ključ“ za razumevanje Svete geometrije i zlatnog preseka drevnih egipatskih crteža i civilizacije“.