Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 26. Festival evropskog filma na Paliću

20.07.2019.

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću i reditelju Rajku Grliću večeras je na prepunoj Letnjoj pozornici svečano otvoren 26. Festival evropskog filma na Paliću. Dobrodošlicu u svet sedme umetnosti, koja 26. put u naš grad donosi filmski duh Evrope, filmskim stvaraocima, gostima, publici poželela je zamenik gradonačelnika Timea Horvat.

 12826_1.jpg

Ona je istakla da je Festival evropskog filma na Paliću za grad Suboticu kulturna manifestacija prvog ranga.

- Zahvaljujući Festivalu evropskog filma u našem gradu unazad četvrt veka boravili su najveći domaći i evropski  kinematografi. Ovaj festival svake godine okupi između 20 i 25 hiljada ljudi, dolazi više od 200 filmskih profesionalaca, dok sto novinara prati isključivo film – istakla je Timea Horvat.

Festival, kako je navela, osim bogatog programa i velikog broja filmova ima i edukativni karakter, jer se u okviru Festivala edukuju mladi ljudi, neki budući filmski stvaraoci.

- Grad je i ove godine podržao Festival, a prema rečima onih koji ga kreiraju unazad par godina zahvaljujući podršci Republike, Pokrajine  i grada  obezbeđena je sigurnost i stabilnost Festivala, što im daje prostora da na vreme koncipiraju njegov sadržaj – rekla je Timea Horvat i dodala da će grad i ubuduće da bude podrška Festivalu koji je nesumnjvo zaštitni znak Subotice.

U ime Ministarstva kulture i informisanja obratila se pomoćnik za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić. Ona je podsetila na vreme u kome je nastao ovaj Festival.

- Ministarstvo kulture i informisanja je i ove godine sa zadovoljstvom podržalo ovu manifestaciju, koja je nastala pre četvrt veka u vremenu teškom po kinematografiju. Palićki festival bio je mesto okupljanja filmskih stvaralaca i smotra filmskog  stvaralaštva naredne dve i po decenije. Za to vreme ovde su nastupali najznačajniji predstavnici srpskog i evropskog filma, a publika je imala prilike da se upozna sa najnovijim značajnim filmskim ostvarenjima. To jeste uspeh – naglasila je Ivana Dedić.

To dokazuje, dodala je, i posebno priznanje koje je ovaj festival dobio pre dve godine, a kojim je uvršten među pet  najznačajnijih filmskih manifestacija ove vrste u Evropi.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica trajaće do 26. jula.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija, osim Letnje pozornice na Paliću  program se prikazuje i u bioskopima Eurosinema, Abazija i Lifka. Deo programam prikazuje se i u Bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Festivalski program večeras je počeo dramom „Tuga i slava“ Pedra Almodovara, koja je prikazana van konkurencije.