Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana centralna svečanost „Dužijance 2019”

11.08.2019.

Centralna svečanost „Dužijance 2019”, tradicionalne manifestacije koja se po 109. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice održana je danas na subotičkom Trgu slobode. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Pavle Horvacki i Snežana Skenderović, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu hleb od ovogodišnjeg roda pšenice.

 12870_1.jpg

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Laban je rekao da slavljenjem nasleđa prošlih generacija, naših predaka koji su u srž svog i našeg bića utkali univerzalne vrednosti, predanost, marljivost, slobodu, požrtvovanje, Subotica je uspela da se razvije, održi, ojača i izraste u zajednički dom 21 nacije, koje složno žive, u komšijskoj i bratskoj ljubavi i skladu.

- Zahvaljujući nepodeljenoj slozi Subotica se razvija kao sredina, i uz Beograd i Novi Sad postaje najuticajnija lokalna samouprava. Naravno, taj uspeh ne bi bio moguć bez naše udruženosti i povezanosti, koje su prepoznali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, pružajući podršku svim projektima koji omogućavaju ubrzani razvoj našeg grada, i poboljšavaju kvalitet života svih njegovih građana – rekao je Bogdan Laban.

I zato Dužijanca, rekao je gradonačelnik, nije samo  lokalni, subotički praznik, već biser u besprekornom snopu klasja raznolikosti naše Srbije.

Uz zahvalnost svima koji su se pridružili svečanosti gradonačelnik je istakao da je zajedništvo snaga, čvrsti oslonac i uporište, koji  omogućavaju da se otvorenog srca suočimo s izazovima koje nam donosi savremeni svet.

Obraćajući se prisutnima na Trgu slobode član Evropske komisije i poverenik za kulturu, obrazovanje, sport i omladinu pri Evropskoj uniji u Briselu Tibor Navračić istakao je da je Dužijanca pohvala čoveku i njegovom radu, ali i svima onima koji rade na kulturnom, prosvetnom i društvenom polju i na taj način doprinose boljitku svog naroda i svog grada.

- Sve ovo što sam danas video i doživeo, taj zanos učesnika i gledalaca, učvrstilo je moje uverenje da je ovo manifestacija koja zaslužuje da se o njoj govori i piše ne samo na lokalnom ili nacionalnom nivou već i u širim evropskim okvirima, čemu ću i ja doprineti koliko mogu – rekao je Tibor Navračić.

Program svečanog dela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske.

Najatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice” sa karakterističnim pesmama, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, svečane zaprege, defile kulturno-umetničkih društava, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mesta u kojima je proteklih nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

Centralna manifestacija „Dužijanca 2019” završena je tradicionalnim Bandašicinim kolom na Trgu slobode.

12870_2.jpg