Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen „Dan Dužijance 2019”

15.08.2019.

Svečanim defileom kroz centar grada, polaganjem cveća na spomen bistu-Blašku Rajiću i predajom hleba od ovogodišnjeg roda žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić danas je počela centralna proslava bunjevačkog nacionalnog praznika „Dan Dužijance 2019”. Predsednici Nacionalnopg saveta hleb od novog žita predali su bandašica Dunja Mačković i bandaš Vladimir Vuković. Bunjevačka nacionalna manjina prvi put je svoj nacionalni praznik obeležila na Trgu slobode.

12873_1.jpg 

Uz zahvalnost gradu, Pokrajinskim sekretarijatima i Republici na pomoći u organizaciji obeležavanja nacionalnog praznika Suzana Kujundžić Ostojić  podsetila je da su  Bunjevci u ove krajeve i doneli Dužijancu.

– Prošle godine bili smo siromašniji samo za jednu stvar. Bili smo Bunjevci koji imaju govor. Ove godine imamo standardizovan jezik. Voleli bismo da uradimo sve što možemo da bunjevački bude službeni jezik Subotice čiji je prvi statut i pisan na bunjevačkom jeziku, da ga vratimo tamo gde mu je mesto – rekla je Suzana Kujundžić Ostojić.

U ime lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i u svoje ime pomoćnica gradonačelnika i gradski menadžer Zagorka Panić čestitala je Bunjevcima nacionalni praznik „Dan dužijance” uz želju da dugo slave svoje postojanje, svoju posebnost i vrline koje su trajne i neophodne za zajedništvo u kome živimo.

– Očuvanjem žive kulturne baštine stvara se osećaj identiteta, kontinuiteta i posebnosti. Negovanjem svoje tradicije Bunjevci su kroz vekove sačuvali svoj identitet, postali drugačiji od ostalih i prepoznatljivi svima drugima – rekla je Zagorka Panić.

Ona je podsetila da su Bunjevci uvek bili pouzdan i čvrst oslonac u svim vremenima.

- Moramo da se postaramo da zajedništvo, poštovanje identiteta i uvažavanje posebnosti  ostanu temelj naše budućnosti i napretka – naglasila je Zagorka Panić.

 12873_2.jpg

Dan Dužijance nije samo veza prošlosti i sadašnjosti već prozor u još bolje i naprednije sutra,  dokaz da se putevi uspeha uvek otvaraju tamo gde volja ne posustaje, rekla je Zagorka Panić.

– Subotička lokalna samouprava će uvek biti vaš siguran partner u kome ćete naći podršku ne samo za Dan dužijance nego za sve druge skupove i događaje koji baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, jer je upravo Subotica prepoznatljiva po negovanju različitosti koja nas zbližava – dodala je Zagorka Panić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost  Zoran Milošević zahvalio se na promociji nečega što nije samo tradicija već i moderna Srbija.

- Tradicija je zbog obrasca kojim se čuva sećanje na naše pretke u kome se promoviše skromnost, vrednoća, posvećenost, vera, sve ono što treba i za budućnost Srbije – istakao je Zoran Milošević.

Prisutnim na glavnom gradskom trgu obratili su se i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak  i Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

12873_3.jpg

Bogat program centralne svečanosti obeležavanja „Dana Dužijance” završen je Bandašicinim kolom.

Nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, „Dan Dužijance”, obeležava se na Veliku Gospojinu, 15. avgusta.