Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren 18. Interetno festival

23.08.2019.

Uz bogat folklorni program, večeras je u Subotici, u improvizovanom gradu Etnopolisu, otvoren 18. Interetno festival. Obraćajući se na svečanoj cerenomiji otvaranja Festivala, Jasmina Stevanović je u ime grada Subotice, gradonačelnika i u svoje ime čestitala 18. rođendan Interetno festivalu koji ove godine slavi punoletstvo i na mapi folklornih festivala, kao punoletan učesnik, dobija svoje značajno mesto.

12891_1.jpg 

Pre 18 godina, kada je u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ Interetno započeo svoju istoriju kao jednodnevni skup, podsetila je Jasmina Stevanović, ni sam organizator nije slutio da će  danas  to biti  višednevno dešavanje širokog spektra umetnosti, koje je tokom godina održavanja posetilo više od 250 hiljada posetilaca.

– Festival je prešao dug put od  malog dvorišta  ’Nepkera’, kada je prvi put organizovan 2002. godine i trajao samo jedno popodne,  do velikog Etnopolisa u centru grada – naglasila je Jasmina Stevanović.

Uz bogate večernje programe,  pesmu i igru, vrhunski majstori starih zanata i proizvođači pomalo zaboravljenih proizvoda, tokom ove manifestacije, navela je, prezentuju svoje radove i prenose znanja na mlađe generacije, kojima je u eri računara i moderne tehnologije, starina zapravo novina.

- Navikli da igraju ili gledaju srpske, mađarske, hrvatske, bunjevačke ili neke druge igre, Subotičani su idealna publika za folklorne ansamble iz celog sveta, jer svi oni igraju neku svoju verziju čardaša, čačka, momačkog kola ... – istakla je Jasmina Stevanović.

Subotica je, podvukla je, najbolji primer interkulturalnosti, jer je mesto na kojem zajedno žive mnoge nacionalne zajednice i nema boljeg mesta za promociju različitosti kao nečeg što nas spaja.

12891_2.jpg 

- Ako svaki narod, svaka zajednica koja ovde živi, ugradi ono najbolje u grad, onda za našu  budućnost ne treba da brinemo. Ne samo na polju umetnosti, nego i u svim ostalim segmentima života – poručila je Jasmina Stevanović.

Nadamo se, dodala je, da će gosti iz Južne Amerike i raznih delova Evrope sa ovog gostovanja poneti ne samo uspomenu na lepotu ovog grada i gostoprimstvo, nego i  saznanja o  bogatom kulturnom nasleđu, tradiciji,toleranciji i zajedništvu, otvorenosti da prihvatimo različitosti.

- Subotica je narednih dana  multikulturalni centar,  folklora, mladih, novih prijateljstava, mesto odakle pozitivna slika o našoj zemlji, našem gradu i nama odlazi u svet – rekla je Jasmina Stevanović

Predsednik CIOFF-a Srbije - Međunarodne organizacije folklornih festivala, Dragan Đorđević,  naglasio je da je „Intereno“ festival jedan od najvećih folklornih međunarodnih festivala u Srbiji.

12891_3.jpg

- Od ove godine devet festivala u Srbiji je pod pokroviteljstvom nacionalne Sekcije za saradnju sa Uneskom pri Ministarstvu spoljnih poslova, a među njima je i Interetno festival. Siguran sam da će svi građani Subotice i učesnici poneti lepe uspomene sa ovog festivala – rekao je Đorđević.

Do 26. avgusta, do kada traje Interetno festival na glavnoj festivalskoj bini, predstaviće se ansambli iz Bolivije, Kolumbije, Mađarske, Malezije, Rusije i Srbije. Oko 450 dece pokazaće svoje umeće na smotri mađarskih dečijih ansambala iz Vojvodine.

Prateća dešavanja festivala održavaće se u Etnopolisu, odnosno Gastro selu i Trgu vina, gde će biti postavljen vašar starih zanata sa više od 100 izlagača, vinara i različitih gastronomskih specijaliteta, dok će se program za najmlađe odvijati u igraonici na otvorenom „Zlatna kapija". Muzički program odvijaće se i u  Mađarskom kulturnom centru „Nepker", koji je sedište festivala.

12891_4.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop