Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela izgradnja kanalizacione mreže na Paliću

26.08.2019.

Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“, u svojstvu investitora, od danas organizuju početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću. U narednih osam meseci Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ iz Novog Sada, najpovoljniji izvođač radova na osnovu javnog konkursa, izgradiće u ovom naselju 15 kilometara gravitacione kanalizacione mreže i pet kilometara tranzitnog potisnog voda kojim će se prikupljena otpadna voda iz ovog naselja transportovati do sliva Kolektora VII i gradskog prečistača otpadnih voda. Ove investicije u okviru šireg projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“ finansiraju se iz donacijskih sredstava Vlade Nemačke putem KfW banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS.

12893_1.jpg 

U početnoj fazi, od ponedeljka, 26. avgusta, pet ekipa izvođača radova će započeti izgradnju  kanalizacije u sledećim delovima ulica, koja će trajati do:

  • Kozaračka, do 31. avgusta 2019.
  • Nikole Tesle, do 7. septembra 2019.
  • Partizanska, do 10. septembra 2019.
  • Jasenovačka, do 10. septembra 2019.
  • Jezerska, do 15. septembra
  • Sutjeska, do 25. septembra 2019.
  • Marka Oreškovića na ukrštanju sa ulicom Lopudska, do 25. septembra 2019.

U navedenim  delovima ulica će za vreme izgradnje doći do obustave saobraćaja, odnosno isti će se odvijati putem susednih ulica.

Nakon okončanja radova u ovoj fazi, izgradnja kanalizacije će se nastaviti  u drugim delovima naselja Palić, u skladu sa projektnom dokumentacijom i dinamikom izgradnje.

Izvođač radova, Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku, kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje.

Ukupna vrednost Projekta iznosi 6.500.000 evra.

U strukturi ulaganja, 67 odsto sredstava namenjeno je za izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i poveznog potisnog voda koji će buduću mrežu povezati sa Uređajem za prečišćavanje otpadnih voda, dok je 23,8 odsto za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš (ozelenjavanje, izgradnja inspekcijske i biciklističke staze), 6,2 odsto za unapređenje palićkog prečistača otpadnih voda i tri posto sredstava za biomanipulaciju, tj. izlov alohtonih vrsta ribe (invazivne vrste koje prirodno ne pripadaju eko-sistemu jezera Palić i Ludaš).

Procenjuje se da će se prva priključenja domaćinstava na kanalizacionu mrežu moći ugovarati u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica početkom sledeće godine.

Cena priključka iznosi 27.021,38 RSD. Odobrava se popust od 20 odsto u slučaju avansnog plaćanja u celosti. Mogućnost plaćanja je i na 24 rate.