Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljen program obeležavanja Dana grada

27.08.2019.

– Kao i svake godine, potrudili smo se da tokom nekoliko dana ponudimo raznovrstan program koji će Subotičanima i svim gostima pružiti priliku da uživaju u obeležavanju Dana grada Subotice, 1. septembra. Događaji se mogu svrstati u nekoliko celina: tradicionalno, kao i svake godine, ono što prethodi Svečanoj sednici Skupštine grada koja će se održati 31. avgusta od 12 časova je nastup duvačkog orkestra i podizanje zastave grada; trodnevni  muzičko zabavni program na velikoj bini – kao centralni događaj; program na maloj bini planiran za 31. avgust u kome je predviđeno da učestvuje veliki broj udruženja i obrazovne ustanove, odnosno učenici  osnovnih i srednjih škola i bogat program kulturnih dešavanja koja organizuju ustanove kulture u okviru svojih institucija – najavila je, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, Jasmina Stevanović, član Radne grupe za organizovanje proslave Dana grada.

 12898_1.jpg

Ovogodišnji program počinje zvanično u četvrtak, 29. avgusta, otvaranjem izložbe u vestibilu Gradske kuće, a reč je o izložbi slika sa likovne kolonije „Vidovdan 2019.”  koju su u čast Dana grada doneli naši prijatelji iz Doma kulture Gračanica, rekla je Jasmina Stevanović.

- Otvaranje je predviđeno u 19 časova, a u 21 čas u parku Rajhl Refenca Fondacija Danilo Kiš organizuje koncert vokalnog kvarteta MING. Kulturno-zabavni program na velikoj bini osmišljen je da zadovolji različite muzičke  ukuse, i različitu starosnu strukturu. U petak, 30. avgusta, na velikoj bini postavljenoj na Trgu slobode, održaće se dva koncerta. Od 19 do 20 časova, uživaćemo u zvucima tamburice, jer nas očekuje nastup Subotičkog tamburaškog orkestra, a  od 21 čas subotičku publiku zabavljaće Nataša Bekvalac, čiji nastupi uvek garantuju dobru atmosferu i brojnu publiku, s obzirom na to da ona uživa veliku popularnost  kod svih generacija – rekla je Jasmina Stevanović.

Uz izražavanje zahvalnosti što je deo programa organizovanog u okviru proslave Dana grada Subotice, Nataša Bekvalac je izjavila da je za nju velika čast što je baš ona odabrana da bude deo ovog spektakla.

– Potrudićemo se da Subotičane dobro zabavimo i da donesemo prelepu  atmosferu u vaš grad – istakla je Nataša Bekvalac.

Najavljujući program na maloj bini, postavljenoj u centru grada, Jasmina Stevanović je kazala da je u subotu, 31. avgusta, odmah po završetku svečane sednice, od 13 do 19 časova predviđen interesantan kulturni program sa mnogo učesnika, uglavnom mladih. 

– Naime, već tradicionalno, udruženja i škole učestvuju u programu i gradu na taj dan poklanjaju i promovišu sve ono što tokom godine stvaraju. Pozivamo zato sve sugrađane da dođu i podrže sve ove mlade ljude, učesnike programa na maloj bini, jer on iz godine u godinu ima sve brojniju publiku i neće biti ništa manje interesantan od programa na velikoj bini – podvukla je Jasmina Stevanović.

U subotu, 31. avgusta, dodala je, takođe na centralnom gradskom trgu, atraktivnim programom, kao i svake godine, predstaviće se Subotički simfonijski orkestar i operska diva Jadranka Jovanović, tako da pozivamo sve ljubitelje klasične muzike da dođu i uživaju u nastupu ovako eminentnih izvođača.

U ime Subotičkog simfonijskog orkestra Kristina Mate je izjavila da Subotički simfonijski orkestar nastupa po drugi put u ovoj koncertnoj sezoni i da orkestru predstoje još dva nastupa do kraja godine koja će pokloniti svim građanima i ljubiteljima klasične muzike.

- Zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi, posebno gradonačelniku Bogdanu Labanu, na podršci koja je potrebna da bi se održao visok nivo kulture u gradu. Na programu će ove godine biti popularna klasika, poznati orkestarski delovi i arije, opere i operete, Lehar, Štraus, Pučini, Ofenbah, Čajkovski...Program je i ovog puta odabrao koncertmajstor i direktor Subotičkog simfonijskog orkestra Miloš Nikolić. Dirigent je Mikica Jevtić, a solisti eminentna operska diva Jadranka Jovanović i mladi solisti: Pamela Kiš Ignjatov, sopran, Višnja Popov, mecosopran i Vasa Stajkić, bariton – najavila je Kristina Mate.

O programu upriličenom za Dan grada na mađarskom jeziku je govorila zamenik gradonačelnika, Timea Horvat.

Direktor Turističke organizacije grada Subotice, organizatora Manifestacije, Aleksandar Medaković, rekao je da Turistička organizacija grada Subotice kao i prethodnih godina učestvuje aktivno u organizaciji proslave Dana grada. 

– Očekuje nas bogat program, kako za naše sugrađane tako i za turiste koji će boraviti u Subotici. Predviđena sredstva za organizaciju proslave ovogodišnje manifestacije Dana grada iznose 3.461.000 dinara. Turistički informativni centar radiće produženo za vreme  trajanja manifestacije. U petak, 30. avgusta, od 8 do 20 časova, u subotu, 31. avgusta od 9. do 19 časova i u nedelju, 1. septembra, od 14 do 20 časova – naveo je Medaković.

Na konferenciji za medije najavljeno je i da su tokom manifestacije, u Art bioskopu Lifka i bioskopu Abazija na Paliću predviđene filmske projekcije, a za ljubitelje likovne umetnosti, izložbe su planirane kao i uvek u Savremenoj galeriji, Muzeju, Gradskoj biblioteci, u ZOO vrtu, na Otvorenom univerzitetu i u Galeriji Vinko Perčić. Dečje pozorište tradicionalno će zabavljati najmlađe u parku na Prozivci.

U vestibilu Gradske kuće predviđena je još jedna izložba, reč je o izložbi Gradskog muzeja pod nazivom „Subotička kraljica sportova 1878-1941” koja će biti otvorena u nedelju, 1. septembra, u 9 časova.

U nedelju,  1. septembra, organizuje se Treći subotički  polumaraton. Centar grada, Prozivka i Radijalac će biti zatvoreni za saobraćaj toga dana od 9 do 13:30 časova. Sugrađani koji budu u prilici da izađu i da podrže učesnike zamoljeni su da dođu u centar grada, izađu na spomenik Prozivku, Radijalac ili bilo gde duž trase i podrže učesnike trke koja je ove godine najmasovnija po broju učesnika.

Za ponedeljak 2. septembar u 11 časova planiran je sada već tradicionalni događaj u okviru proslave Dana grada, a to je poseta gradonačelnika i predsednika Skupštine subotičkom porodilištu, kada daruju sve bebe rođene na Dan grada i njihove majke.

Kompletan materijal vezan za program proslave Dana grada može se preuzeti sa zvaničnog internet portala grada www.subotica.rs