Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana svečana sednica Skupštine grada

31.08.2019.

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice, 1. septembar. Današnjoj svečanosti, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, bratskih i partnerskih gradova, nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, verskih zajednica i kulturnih institucija, državnih i pokrajinskih organa, kao i republički i pokrajinski poslanici i odbornici Skupštine grada.

12910_1.jpg 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, pozdravljajući prisutne u Velikoj većnici, istakao da je tokom protekle, nešto više od tri godine učinjen ozbiljan iskorak u svim segmentima privrednog, ekonomskog, obrazovnog, sportskog i infrastrukturnog razvoja našeg grada, kao i u svim sferama društvenog života.

Najavljujući film u kome je, kako je podvukao, prikazan samo deo onoga što je na zadovoljstvo svih sugrađana aktuelna gradska vlast uradila tokom protekle tri godine, gradonačelnik Laban je naglasio da je istina i da sve ovo vreme ni svoj ni rad aktuelne gradske vlasti nije ni pokušao da predstavi boljim i uspešnijim od onog kakav on u stvari i jeste.

12910_2.jpg

- Niko danas ne može da ospori činjenicu da je Subotica od sredine 2016. godine postala veliko gradilište. Zahvaljujem se predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Pokrajinskoj vladi, svojim saradnicima i svima onima koji su nam pružili podršku u ostvarivanju zacrtanih ciljeva – rekao je Bogdan Laban.

Čestitajući svim građanima Subotice Dan grada, gradonačelnik je naveo da će akcenat u narednom periodu biti završetak izgradnje „Ipsilon“ kraka i zgrade Narodnog pozorišta, rekonstrukcija Gradskog stadiona i Opšte bolnice, nastavak izgradnje spa centa sa akva parkom na Paliću, postavljanje kanalizacione mreže na Paliću u okviru projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, izgradnja proizvodnog pogona nemačke kompanije „Boysen“ i rekonstrukcija zelene fontane na centralnom gradskom trgu.    

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford, kazao je da svi zajedno imamo jedinstvenu, nepodeljenu odgovornost da upravljamo našim gradom i da to i činimo u punom kapacitetu i veoma uspešno.

12910_3.jpg 

- Kako se polako približavamo kraju mandata, ponosan sam na sve nas kao i na sve naše uspehe i dostignuća koja bi bilo teže ostvariti da među koalicionim partnerima ne vlada odlična saradnja i međusobno razumevanje, da ne postoji pozitivna komunikacija sa javnim institucijama, javnim preduzećima, s pokrajinom i republikom, kao i sa svim sekretarijatima Gradske uprave grada Subotice  – istakao je Tivadar Bunford.

Za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanju ugleda grada Subotice u zemlji i inostranstvu, zvanje Počasni građanin posthumno je dodeljeno književniku Danilu Kišu, a plaketa je uručena predstavniku Fondacije „Danilo Kiš“.

Priznanje „Pro urbe“ za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti dobili su Danijela Andrašić, diplomirani defektolog, Robert Đivanović, profesor francuskog jezika i književnosti i prof. dr Jožef Njerš, doktor tehničkih nauka.

12910_4.jpg 

Pored brojnih gostiju, proslavu Dana uveličao je teolog Miloš Stojaković, izaslanik manastira Hilandar, koji se u ime sveštenstva zahvalio na velikoj pomoći koju je Subotica pružila najvećoj i najznačajnijoj srpskoj svetinji. Prenoseći blagoslove arhimandrita Metodija, on je gradonačelniku darovao ikonu Bogorodice Trojeručice, igumanije i zaštitnice Hilandara.

Svečanu sednicu Skupštine grada Subotice uveličala je i operska primadona Jadranka Jovanović koja je izvela kompozicije „Što se bore misli moje“ i „Karmen“ - „Habanera“.