Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreni 6. „Zavičajni dani“

03.09.2019.

Bogatim kulturno-umetničkim programom u Velikoj većnici Gradske kuće večeras su zvanično počeli šesti po redu „Zavičajni dani“. Ovu manifestaciju, koja će se pod sloganom „Udruženi u različitosti“ u našem gradu održavati do 8. septembra, svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 12918_1.jpg

Zadovoljstvo mi je što sam večeras sa vama, na otvaranju „Zavičajnih dana“, manifestacije posvećene negovanju tradicije, kulturne baštine i sveukupnog narodnog stvaralaštva prvenstveno pripadnika srpske, a potom i drugih nacionalnosti koji žive na ovim prostorima, rekao je gradonačelnik Laban.

Uz konstataciju da su „Zavičajni dani“ festival koji iz godine u godinu veoma uspešno realizuje osnovnu koncepciju, a to je da uspomene, prošlost i obeležja zavičaja otrgne od zaborava i sačuva kulturni identitet i tradiciju starog kraja, gradonačelnik je istakao da je činjenica, takođe, da su i programski sadržaji ove kulturno-umetničke manifestacije, koja ima čak i humanitarni i sportski karakter, sve bogatiji, raznovrsniji i kvalitetniji.

– Subotička lokalna samouprava će i ubuduće, u granicama mogućnosti, podržavati manifestacije koje baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, tim pre što je očuvanje i negovanje tolerancije, kao i razvijanje otvorenosti ka prihvatanju različitosti, veoma važno za jednu višenacionalnu sredinu poput Subotice – naglasio je Bogdan Laban.

Predsednik Saveza srpskih zavičajnih udruženja, Borivoje Vukajlović, rekao je da „Zavičajni dani“ prerastaju u festival kulture, muzike, zabave, amaterizma i humanizma i doprinose afirmaciji Subotice i naše zemlje.

- Naša želja i namera je da istrajemo kao čuvari srpske kulture i tradicije i ostanemo verni čuvari svetosavlja i pravoslavnog zaveta. Neka je srećna i bogom blagoslovena naša manifestacija i da 'Zavičajni dani' traju na mnogaja ljeta – poručio je Vukajlović.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima APV Duško Ćutilo kazao je, između ostalog, da na teritoriji pokrajine deluje 70 zavičajnih udruženja koja neguju kulturu, tradiciju i običaje srpskog naroda i da Fond pruža podršku svim udruženjima koja organizuju manifestacije koje čuvaju i afirmišu bogato kulturno-istorijsko nasleđe našeg naroda.

U kulturno-umetničkom delu programa, nastupili su hor „Mironosice“, iz Subotice, koji je himnom „Bože pravde“ otvorio večerašnji program, hor „Sveti Serafim Sarovski“, iz Zrenjanina, mlade glumice SKC „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole, Selena Pedić i Jovana Mirović, i srpska književnica iz Nikšića Milica Bakrač, kojoj je Borivoje Vukalović uručio povelju Saveza srpskih zavičajnih udruženja.

12918_2.jpg