Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 75. godišnjica oslobođenja Subotice

08.10.2019.

Svečanom akademijom održanom večeras u Velikoj većnici Gradske kuće počelo je obeležavanje 10. oktobra – Dana oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

12973_1.jpg 

U ime Vlade Republike Srbije, gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i u svoje ime prisutnima se obratio načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković. On je podsetio na 8. oktobar 1944. godine, kao i na herojstvo i žrtvu onih koji su, kako je naveo, životom platili generacije bezbrižnih detinjstava.

- Upravo na današnji dan, oko 18 časova, borci Prvog subotičkog partizanskog odreda dobili su informaciju da su svi drumovi zauzeti i da se prethodnica Crvenoarmejaca približila gradu što je dalo jak podstrek i dodatnu energiju borcima za sve ono što se narednih dana dešavalo u Subotici – podsetio je Dragi Vučković.

Ne znam, dodao je, da li ćemo imati dovoljno načina da im se za to  zahvalimo.

 - Herojska borba Jovana Mikića i njegovih saboraca ne govori samo o vojnom poduhvatu, nego i o tome kako se odnosimo prema životu, šta radimo srcem... Sada je u toku jedna druga bitka, revizija istorije i fašizma, koja se ne odvija otvoreno nego suptilno i donosi gubitak identiteta. Subotica taj identitet mora da očuva, jer je ona dokaz da svi možemo da živimo zajedno i da je život najlepši u zajednici različitih ljudi – podvukao je Dragi Vučković.

Predsednik Gradske organizacije SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač, pozdravio je prisutne, pre svih borce NOR-a koji su još uvek živi i naglasio da je  10. oktobar najznačajniji datum u istoriji našeg grada, dan kada se sećamo kako su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu doneli Subotici i njenim građanima.

- Subotica je dala više od 2.000 mladića i devojaka u redove Osme Vojvođanske udarne brigade. Mi danas imamo  sećanje i veliko osećanje duga prema onima koji su se junački borili i u velikim i preteškim borbama platili slobodu svojim životima. To su heroji, vitezovi, junaci večitih borbi  i večitih vremena, koji su imali samo jedan san, slobodnu zemlju, rodnu kuću i srećnu porodicu koja neumorno radi i gradi bolju, jaču i snažniju zemlju u teškim vremenima. Odbrana zemlje je najuzvišeniji čin. Nema bolje plemenitije i uzvišenije službe  od odbrane zemlje, svoje otadžbine i naroda – rekao je Maksim Bakrač

Mi, potomci, kazao je, moramo da budemo zahvalni borcima, starešinama i ratnicima u svim oslobodilačkim ratovima zato što je u tim borbama narod bio vojska, a vojska je bila narod.

– Mi jesmo sazdani od patriotskih osećanja, ponosni na slavna dela naših predaka. Oni nam nesebično podariše slobodu  i nemamo pravo da to blistavo blago zaboravimo i potisnemo u zaborav vremena – naglasio je Maksim Bakrač.

Pozdravljajući prisutne predsednik Srpskog kulturnog centra Mile Tasić se založio da se Dan oslobođenja nad fašizmom u Subotici večno obeležava te da treba dodatno posvetiti pažnju podizanju patriotizma među mlađom generacijom.

– Dobro je što se povodom velikog jubileja pojavila i knjiga ’I oni su maštali o slobodi’ koja će ostati kao trajni trag, a tri pesnika Mihajlo Kmezić, Geza Babijanović i Maksim Bakrač su svojim stihovima pevali onako kako su to upravo antifašistički borci činili stvarajući slobodu – rekao je Tasić.

Na Dan oslobođenja Subotice – 10. oktobra, u 11.00 časova položiće se venci na Spomenik žrtvama fašizma. Polaganje venaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi će biti u 12.00 časova. Vence će položiti delegacije Vlade Republike Srbije i grada Subotice.