Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 25. sednica Skupštine grada

10.10.2019.

Na 25. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, donet je Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30 juna 2019 godine, kao i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Subotice za 2019. godinu. Među 56 tačaka dnevnog reda, koliko je na današnjoj sednici ukupno usvojeno, odbornici su doneli i Zaključak o prestanku mandata člana Gradskog veća grada Subotice.

12976_1.jpg

U periodu januar-jun 2019. godine budžet Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima u visini od 2,9 milijardi dinara, što iznosi 32 odsto planiranog godišnjeg obima. Upoređujući sa istim prihodima i primanjima u odnosu na isti period prethodne godine, raspolagano je sa 11,76 odsto više sredstava.

Procenat ostvarenja planiranih izvornih i ustupljenih prihoda, iznosi 38,84 odsto što predstavlja dobar rezultat u skladu sa planiranim ostvarenjem za prvih šest meseci tekuće godine. Od ukupno raspoloživih sredstava budžeta grada utrošeno je 87,60 odsto, odnosno 2.558.608.875,94 dinara. Od planiranog godišnjeg obima rashoda i izdataka izvršeno je 28,03 odsto.

Rashodi i izdaci izvršavani su u rokovima dospeća obaveza.

Razlog za donošenje rebalansa budžeta je raspodela suficita po završnom računu grada za 2018. godinu u iznosu 374 miliona dinara. Drugi razlog donošenja rebalansa je potreba da se namenski transferi i donacije od drugih nivoa vlasti, koji su gradu Subotica odobreni u toku godine, na osnovu predloženih projekata, rasporede u skladu sa budžetskom klasifikacijom.

Rebalansom predloženi obim budžeta iznosi 7.997 miliona dinara, a predloženi obim sredstava indirektnih korisnika budžeta, koji poseduju račune sopstvenih prihoda, iznosi 283 miliona dinara. U strukturi predloženog obima budžetskih prihoda i primanja, preneta neutrošena sredstava iz prethodne godine iznose 374 miliona dinara, tekući prihodi planirani su u iznosu od 6.744 miliona dinara, a planirana primanja budžeta 879,5 miliona dinara.

U ukupnim rashodima i izdacima predložene su izmene u njihovoj strukturi u korist investicionih izdataka. Tekući rashodi planirana su iznosu 5,3 milijarde dinara, što je za 388 miliona dinara manje, a investicioni izdaci planirani su u visini 2,2 milijarde dinara, što je za 237 miliona dinara više.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se medijima, izjavio da je ovo prvi rebalans budžeta za 2019. godinu, da sredstva pristižu i sa drugih nivoa vlasti i da je normalno da se neka od njih prebacuju sa određenih pozicija na druge pozicije.

- Došlo je do određenih ušteda, vodili smo računa o rashodima u korist investicija. Oko milijardu dinara dobili smo od strane Republike i Pokrajine u raznim projektima od Gerontološkog centra, stanova za izbeglice, za kulturu, zatim za ulicu Maksima Gorkog – istakao je, između ostalog, gradonačelnik Laban.

Odbornici Skupština grada Subotice usvojili su danas, tajnim glasanjem, sa 41 glasom za, sedam protiv i jednim uzdržanim, i promenu u Gradskom veću u resoru poljoprivrede, nakon što je dosadašnji član Gradskog veća zadužen za tu oblast Šimon Ostrogonac podneo neopozivu ostavku. Umesto Ostrogonca, imenovana je Hajnalka Bognar Pastor, diplomirani inženjer agronomije.

Odbornicu su doneli i rešenje da se direktora Apoteke Subotica imenuje Jasmina Vukša, diplomirani farmaceut.

Materijal sa 25. sednice Skupštine grada Subotice - http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/cp.