Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

16.10.2019.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović danas je, u Gradskoj kući, učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke uručila ugovore o stipendiranju za školsku 2019/2020. godinu. Dodeljeno je 30 stipendija, a kriterijumi za dodelu su postignuti uspeh i socijalno-ekonomski status.

12992_1.jpg

Obraćajući se medijima uoči uručenja ugovora u Plavoj sali Gradske kuće, Jasmina Stevanović je podsetila da grad Subotica već četvrtu godinu zaredom, od 2016. godine, sredstvima gradskog budžeta stipendira učenike trogodišnjih deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke.

Subotička lokalna samouprava, istakla je, vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju na godišnjem nivou dodeljuje 30 stipendija učenicima koji upišu treći stepen.

-Ne radi se samo o novčanim sredstvima, već bi to bio akt prepoznavanja deficitarnih zanimanja i davanja na njihovom značaju. Moramo biti tu da pomognemo i usmerimo, jer time obrazujemo decu za potrebe privrede u ovom regionu i pospešujemo zaposlenost. Deficitarna su zanimanja: bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, vozač motornih vozila, operater za izradu nameštaja, operater za osnovne građevinske radove... a kriterijumi za dodelu stipendija su postignuti uspeh i socijalno-ekonomski status – naglasila je Jasmina Stevanović.

Ugovore su potpisali stipendisti koji su upisali prvu godinu na trogodišnjem smeru u Srednjoj tehničkoj školi „Ivan Sarić” i Politehničkoj školi.

12992_2.jpg