Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Podrška socijalnoj inkluziji romske zajednice

24.10.2019.

U Klubu poslanika u Beogradu danas je održana svečanost povodom početka pilot-projekta saradnje sa odabranim gradovima i opštinama u okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“. Svečanosti je prisustvovala i potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji. Sporazum o sprovođenju aktivnosti pomenutog projekta u ime grada Subotice potpisao je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

13006_1.jpg

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena da inkluzija romske zajednice ne bude samo priča, ideja i želja i da se u realnom životu svakodnevno borimo da obezbedimo jednake uslove za Rome i Romkinje. 

– Omogućiti Romima i Romkinjama jednake uslove da se razvijaju, obrazuju, zapošljavaju i žive kao svi ostali građani Srbije za nas je važno, ne zbog ulaska u Evropsku uniju i otvaranja poglavlja, već zbog razvoja Srbije, privrednog razvoja i težnje da svi naši građani žive dobro, kvalitetno i po evropskim standardima – istakla je Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je dodala da je ovaj projekat posebno važan jer je neophodno da se svi više potrudimo da se sve mere i akcioni planovi sprovode na lokalnom nivou, te da će Vlada Srbije i Koordinaciono telo nastaviti da se time bave u saradnji sa međunarodnim partnerima kao što je GIZ. 

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, rekao je da Grad sprovodi politike Vlade Srbije kada su inkluzija i integracija romske zajednice u društvo u pitanju. 

– Posebno smo fokusirani na oblasti poput socijalne zaštite i dobijanja ličnih dokumenata, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu. Način na koji pomažemo marginalne grupe pokazuje koliko smo kao društvo socijalno odgovorni – naveo je Radojičić. 

Ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, istakao je da je integracija marginalizovanih grupa značajan stub nemačko-srpske saradnje i da će GIZ nastaviti da podržava koordinacione mehanizme Vlade u tom poduhvatu. 

– Značajan uslov za socijalnu inkluziju Roma iz Romkinja su dobro funkcionišuće državne strukture. Nastavićemo da podržavamo Vladu Srbije, a posebno nam je drago da je 15 opština i 12 gradova koji pokazuju veliki angažman i rad u ovoj oblasti. Važno je i što smo uključili lokalnu privredu na tom zadatku – kazao je Šib. 

13006_2.jpg