Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti iz kulture

Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“

25.10.2019.

Druga u nizu Javnih rasprava u formi okruglog stola koje je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ održana je danas u subotičkoj Sinagogi.

13010_1.jpg

Osim članova Radne grupe Javnoj raspravi prisustvovali  su i predstavnici lokalne samouprave, diplomatskog kora, jevrejske zajednice, ustanova kulture, nevladinih organizacija i medija. Nakon održane prezentacije, na inicijativu predstavnika Ministarstva kulture i informisanja koje je nosilac ovog projekta u  Radnoj grupi Vlade Republike Srbije, prisutni su imali priliku da svojim komentarima i sugestijama daju doprinos unapređenju teksta Nacrta zakona. Akcenat diskusije bio je na organizaciji i obliku funkcionisanja budućeg Memorijalnog centra.

Po okončanju javne rasprave, Ministarstvo kulture i informisanja analiziraće sugestije, predloge i primedbe učesnika i sagledati kapacitet njihovog doprinosa kvalitetu Nacrta zakona, njihovu održivost sa osnova pripadnosti pravnom sistemu i Ustavu Republike Srbije, kao i usaglašenosti sa pozitivnim propisima, međunarodnom Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Stokholmskom deklaracijom, Međunarodnom poveljom za memorijalne muzeje, opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava i potvrđenih međunarodnih ugovora.

Svi zainteresovani svoje komentare mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare (koje možete preuzeti na sajtu) na e-mail: zakonstarosajmiste@kultura.gov.rs ili poštom Ministarstvu kulture i informisanja, 11 000 Beograd, ulica Vlajkovićeva br. 3, sa naznakom „za Nacrt zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište“ do 1. Novembra ove godine.

Završna Javna rasprava o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište“  održaće 30. oktobra, u 12 časova u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Nacrt zakona, obrasce kao i ostale informacije možete preuzeti ovde ili na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, na baneru Javna rasprava.