Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Od sredine novembra ukida se vakcinacija protiv svinjske kuge

29.10.2019.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas poljoprivredna gazdinstva Norberta Engija na Šupljaku, Helene Danji Šomođi u Hajdukovu i Bele Katona, u Bačkim Vinogradima. Ministar Nedimović je izjavio da će država od sredine novembra ukinuti vakcinaciju protiv klasične kuge svinja i da će i uzgajivači svinja od sledeće godine imati mogućnost dugoročnog zakupa državnog zemljišta.

13014_1.jpg 

Ministar Nedimović je, obraćajući se medijima nakon obilaska farme svinja Norberta Engija u Šupljaku, rekao da postoje dve stvari o kojima se pričalo prethodnih 30 godina, a koje su realizovane u minulih šest meseci.

– To je priča o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, koju će država da ukine od sredine novembra. Ta novina našim stočarima otvara mogućnost za izvoz mesa na mnoga tržišta koja su za nas bila ograničena, pre svega tržište Evropske unije. Druga stvar je zakup državne zemlje na deset godina, kako bi se na prvom mestu sačuvao kvalitet poljoprivrednog zemljišta – istakao je Nedimović.

On ja naglasio da su potencijali u svinjarstvu neverovatni ukoliko otvorimo tržište Kine, uzimajući u obzir manjak mesa na njihovom tržištu i dobre cene.

- U prvoj sedmici decembra dolaze nam kineske kolege u kontrolu naših objekata za proizvodnju mleka i preradu goveđeg mesa.  Ako sve bude kako treba, očekujem da bi početkom naredne godine mogli da dođu i u kontrolu klanica, farmi svinja, kako bismo konačno otvorili to tržište,  gde je u ovom trenutku kilogram žive vage 2,5 evra. Kod nas je cena u ovom trenutku između 150 i 160 dinara – kazao je ministar Nedimović.

Upitan o podacima NASA-e po kojima je najviše požara tokom protekle nedelje bilo u Vojvodini, Nedimović je podvukao da mi raspolažemo podacima putem Instituta „Biosens“ i Evropske svemirske agencije (ESA) i da se kontroliše svako zemljište koje se nalazi na teritoriji AP Vojvodine.

- Mi to radimo zbog zemljišta u državnom vlasništvu, ali pritom vidimo i šta se dešava sa zemljištem u privatnom vlasništvu. Najgore stanje s aspekta paljevina je u Srednjem Banatu, u opštini Žitište, i na teritorije tri opštine Sremskog okruga: Rumi, Pećincima i Sremskoj Mitrovici. Imamo svoju pamet u IT sektoru koju smo povezali sa poljoprivredom. Kada se iskoordiniramo, slaćemo podatke lokalnim samoupravama, poljočuvarima, u realnom vremenu da mogu da reaguju kada se pojavi požar, utvrde ko je počinilac i da ga kazne. Znam da to ljudi u poljoprivredi rade da bi smanjili troškove, ali šteta koju prave na drugoj strani je mnogo veća – rekao je ministar Nedimović.

Pored ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Bogdana Labana, poljoprivredna gazdinstva obišli su i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, zamenik gradonačelnika Timea Horvat, pomoćnik gradonačelnika Žužana Magoši, članovi Gradskog veća Srđan Samardžić i Hajnalka Bognar Pastor i predsednik Saveta za poljoprivredu grada Subotice, Dragutin Soković.

 

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop