Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana svečana akademija „Braća uvek – uvik zajedno“

12.11.2019.

Povodom obeležavanja 101. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu, večeras je, na sceni „Jadran“, održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“ koju su organizovali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar, grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca. Akademiji su prisustvovali i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković.

 13060_1.jpg

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Laban je podsetio na dolazak Srpske vojske u Suboticu, 13. novembra 1918. godine, istog dana kada je, u Beogradu, kasno uveče, potpisana Vojna konvencija o primirju u Ugarskoj, poslednje zaključeno primirje u Velikom ratu.

Uz osvrtanje na subotičku jesen 1918. godine i vreme kada su rodoljubive težnje južnoslovenskih naroda koji žive i pod ovim našim podnebljem počele da se ostvaruju, gradonačelnik Laban je, između ostalog, naglasio da je Srbija podnela ogromne žrtve u Prvom svetskom ratu i da je na nama i našim pokolenjima da čuvamo i negujemo smisao trajanja nacionalnih vrednosti i tekovina i da s ponosom i pijetetom odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali i svoje živote.

Prisutnima su se obratili i predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić, predsednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić, i kapetan prve klase u penziji Drago Lukić sa besedom „Da se ne zaboravi“.

U kulturnom delu programa najpre je dramski umetnik Miloš Stanković, prvak Narodnog pozorišta u Subotici, govorio stihove pesme „Plava grobnica“ Milutina Bojića, a potom su nastupili učenici Muzičke škole u Subotici, sa Odseka za tradicionalno pevanje u klasi Tamare Štricki Seg, kao i KUD „Svetozar Marković”, iz Novog Sada, sa spletom bunjevačkih i srpskih igara.  

Svečana akademija otvorena je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačkom svečanom pesmom „Podvikuje bunjevačka vila“, u uzvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“.