Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ministar Šarčević obišao studentsko odmaralište na Paliću

18.11.2019.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen  Šarčević, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Studentskih odmarališta Srbije Nenad Borovčanin obišli su danas Ustanovu studentskog odmarališta na Paliću (Kanjiški put bb). U rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata u ovom najvećem studentskom odmaralištu u našoj zemlji, kapaciteta 700 ležaja, ukupno će, kako je rečeno, biti uloženo oko 5,35 miliona evra. 

 13079_1.jpg

Ministar Šarčević je naveo da već naredne godine, s proleća, studentsko odmaralište na Paliću može da očekuje prve studente. On je naglasio da su prve dve faze, od predviđenih pet, koje su završene dovoljne da odmaralište oživi, a da će se treća faza, koja je u toku i obuhvata opremanje tri izgrađena objekta nameštajem i opremom, nadalje nesmetano odvijati.

– Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata studentskih odmarališta finansira se iz kredita koje država otplaćuje i podiže za ove namene. U odmaralište na Paliću biće ukupno uloženo 5,35 miliona evra. Kapacitet ovog odmarališta nakon završetka planirane izgradnje i adaptacije biće 700 ležaja. Palić će biti najveće studentsko odmaralište, najveći studentski centar sa brojnim sadržajima – naveo je Šarčević.

Povećanje kapaciteta studentskog standarda ministar Šarčević je ocenio - dobrom politikom.

– Ovakvi objekti koriste se i u komercijalne svrhe kako bi postali samoodrživi, ali ne na uštrb potreba studenata. Učenički i studentski domovi u nekom periodu kada studenti nemaju obaveza rade kao hosteli tako da tim delom izdržavaju sami sebe i podižu standard zaposlenih – rekao je Šarčević.

Uz izražavanje zahvalnosti Vladi Republike Srbije koja je, kako je istakao, tokom nekoliko proteklih godina u obnavljanje vaspitno-obrazovnih ustanova i studentskih centara na teritoriji grada Subotice uložila više sredstava nego što je to učinjeno decenijama unazad, gradonačelnik Laban je rekao da je Ustanova studentskog odmarališta na Paliću jedna nova jedinica veoma značajna za poboljšanje standarda učenika i studenata, ali i za subotičku lokalnu samoupravu.

– Mi ulažemo velika sredstva u razvoj Palića, a ovo studentsko odmaralište će povećati smeštajne kapacitete koji nedostaju Subotici i Paliću. U ovom trenutku raspolažemo sa oko 2.500 ležaja što je, složićete se, nedovoljno, s obzirom na to da je Subotica drugi grad po veličini u Vojvodini, a peti u Srbiji. Drago mi je što ćemo izgradnjom studentskog odmarališta povećati smeštajne kapacitete, tim pre što se ovde održavaju i velika sportska takmičenja, a razvijen je i kongresni turizam – naglasio je gradonačelnik Laban.

Nenad Borovčanin je rekao da će početkom naredne godine biti otvorena Radna jedinica Studentskih odmarališta Srbije na Paliću, da odmaralište trenutno ima mogućnost smeštaja 240 studenata i restoran sa više od 500 mesta i da je rok za završetak treće faze kraj naredne godine.

 – Iskoristio bih i priliku da se zahvalim gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, ministru Šarčeviću i kompletnoj Vladi Republike Srbije zato što nakon nekoliko godina pauze nastavljamo sa radovima čijim završetkom ćemo zaokružiti celinu studentskih odmarališta Srbije. Siguran sam da su naša odmarališta po standardima u samom vrhu kad je Evropa u pitanju. Već do početka proleća biće primljeno 50 novih radnika sa teritorije grada Subotice što, siguran sam, mnogo znači svim ljudima koji čekaju zaposlenje – kazao je Borovčanin.

13079_2.jpg