Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Dodeljeni grantovi za poboljšanje položaja Roma

04.10.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Svetozar Aleksov, šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom i generalni sekretar Stalne konferеncije gradova i opština Đorđe Staničić prisustvovali su danas, u Klubu poslanika u Beogradu, ceremoniji dodele 36 ugovora gradovima i opštinama koji su dobili grantove u okviru IPA 2016 programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

12966_1.jpg

Aleksov je objasnio da je reč o grantovima vrednim od 40 do 60 hiljada evra za projekte čiji je cilj jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

– Inkluzija romskog stanovništva u Srbiji veoma je dinamičan i izazovan proces – ukazao je državni sekretar i naveo da je strateški okvir obezbeđen donošenjem Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine.

Prema njegovim rečima, dve od pet prioritetnih oblasti prepoznatih u Strategiji u direktnoj su nadležnosti resornog ministarstva, pri čemu postoji još jedna komponenta koja prožima sve druge, a to je antidiskriminacija.

Ingve Engstrom je naglasio da je integracija Roma jedan od prioriteta u programima EU. On je podvukao da je važno podstaći lokalne samouprave da nastave da jačaju svoje kapacitete, kako bi pomogli romskim porodicama da pronađu održive modele života.

–Moramo da se postaramo da roditelji nađu zaposlenje, ali i da deca dobiju obrazovanje –rekao je Engstrom i dodao da je za realizaciju tog cilja potrebno da svi relevantni akteri na nacionalnom i lokalnom nivou deluju zajedno.

Đorđe Staničić je istakao da ovaj program nije samo grant šema, već da obuhvata mnogo važnije aktivnosti koje se tiču realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić objasnio je da su projekti koji će se realizovati u 36 gradova i opština od izuzetnog značaja za romsku populaciju jer su fokusirani na one oblasti u kojima je važno u narednom periodu ostvariti značajni napredak, a to su zapošljavanje i antidiskriminacija.

On je ukazao na to da se na ovaj način Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja spušta sa nacionalnog na lokalni nivo.

Program ,,Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma'' finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, dok je korisnik Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Program ima za cilj unapređenje i osnaživanje lokalnih zajednica za uključivanje Roma. Opšti cilj Programa je podrška procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama i sprovođenju prioritetnih strateških mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

Ukupan iznos koji je dodeljen korisnicima u okviru ove grant šeme, koja pripada komponenti 2 i koja obuhvata 36 projekata, a koje sprovodi 35 gradova i opština, među kojima je i Subotica, iznosi 2 miliona evra. Trajanje projekata je od 9 do 15 meseci, a glavni korisnici su lokalne samouprave (gradovi i opštine u Srbiji) uz obavezno partnerstvo sa civilnim sektorom.