Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Vučić obišao „Podrum Palić“

23.11.2019.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas „Podrum Palić“ u kome je, u petak, otvorena novoizgrađena hladnjača i destilerija porodične kompanije „Andeks“. U realizaciju ove investicije ukupno je uloženo oko 11,45 miliona evra.

13099_1.jpg

Po obilasku pogona rečeno je da je kapacitet hladnjače 6.000 tona smrznutih proizvoda na prostoru od 7.000 kvadrata, da će u toku sezone biti zaposleno najmanje 160 ljudi i da su sredstva za izgradnju hladnjače i destilerije obezbeđena iz sopstvenih sredstava „Andeksa” (4,7 miliona evra), kreditom banke (2,7 miliona evra), dok je Fondacija „Prosperitati“ obezbedila 4,05 miliona evra.

 - Posebnu zahvalnost bih izrazio predsedniku mađarske Vlade Viktoru Orbanu na podršci ovim projektima. Prošli smo kroz ne lak period, ja da objasnim Srbima da ti projekti nisu usmereni protiv nas, a Viktor Orban da izgura dozvole da bismo u ovakvim projektima mogli da učestvujemo. Ponosan sam na vas što ste ovoliko novca uložili i želim da kažem hvala Andoru Čakanju što se vratio u zemlju posle mnogo godina u SAD – rekao je Aleksandar Vučić u „Andeksu“.  

Vučić je podsetio da porodica Čakanj ima u vlasništvu i Vinariju „Zvonko Bogdan” i druge ugostiteljske kapacitete u Subotici i na Paliću.

 - Obe ove kompanije imaće izvoz više desetina miliona evra, dakle, ogromna dobit za Srbiju, za grad Suboticu koja će imati više novca za svoje projekte i ulaganje u infrastrukturu. Ponosan sam. Slabo se razumem u rakiju, ali će se ovde proizvoditi najbolja rakija od više vrsta voća – kazao je Vučić.

Predsednik je dodao je pre „Podruma Palić“ posetio i farmaceutsku kompaniju „Goodwill pharma“ koja je, kako je naveo, na malom prostoru napravila čudesno remek delo za proizvodnju lekova.

Vučić je istakao da vinarska industrija u Srbiji u koracima od sedam milja napreduje po pitanju kvaliteta.

- Obezbedili smo dodatno tržište u Rusiji za izvoz rakije, i u Kini isto. Radimo nacionalnu strategiju za vinarsku industriju i čestitam na fantastičnom uspehu našim vinarima. Pre pet, šest, sedam godina, nismo mogli da se merimo ni sa kim u ovom delu, a kamoli u Evropi, a danas se nigde nećemo posramiti sa našim vinima. Naprotiv - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da bi bilo lepo ako Srbija uspe da do 15. februara, na Sretenje Skupštini Srbije usvojiti posebnu deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije.

- Verujem da bi jedna vrsta potvrde unutrašnje i spoljne politike Srbije, za koju mislim da je dala rezultate i izazvala poštovanje celog sveta, da bismo mogli to da uradimo ne zbog sebe već zbog budućih generacija. Važno je da potvrdite jedan kurs - rekao je Vučić.

13099_2.jpg 

Dodao je da je bitno da sami donosimo svoje odluke i da doprinosimo daljem i većem ugledu Srbije.

Predsednik Vučić je najavio da će najkasnije za tri ili četiri godine početi da se gradi brza saobraćajnica od Bačkog Brega do Kikinde.

- Imamo još jednu dobru vest za Vojvodinu. Mi smo planirali i uskoro ćemo kroz Investicioni plan predočiti da ćemo, verujem da je realno, za tri ili četiri godine najkasnije, krenuti u izgradnju brze saobraćajnice Bački Breg - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda - rekao je Vučić novinarima.

Kaže da bi ta brza saobraćajnica bila poput paralele koja bi se naslanjala na vertikalu Koridora 10 i to bi značilo mnogo za Zapadnobački, Severnobački i Južnobački okrug, ali i ceo severni Banat.

- To bi bilo od presudnog značaja za dovođenje investitora i time bismo još jedan veliki prelaz napravili od malog prelaza, tako da bi građani sa obe strane imali lakši prelaz mađarsko-srpske granice - istakao je Vučić.

Ištvan Pastor je podsetio da je za četiri godine, zahvaljujući podršci mađarske Vlade preko Fondacije „Prosperitati”, pokrenut investicioni zamajac u vrednosti od 300 miliona evra.

 - Pola tih sredstva je bila podrška dobijena od mađarske Vlade, a drugu polovinu čini lično učešće i kreditni deo onih koji su ulazili u biznis. Za četiri godine smo imali osam konkursnih krugova, 47 raspisanih konkursa, 12.500 uspešnih aplikanata od toga 23 velikih firmi, 166 srednjih i više od 12.000 malih. Pokrenuto je oko 400 novih biznisa i pomogli smo ljudima da kupe više od 800 kuća u seoskim sredinama – rekao je Pastor.

 13099_4.jpg