Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica deo međunarodne memorijalne akcije „Put sećanja”

25.11.2019.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković danas je, na Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, atašeu Odeljenja za kulturu ambasade Rusije u Srbiji Denisu Kruglovu svečano uručio grumenje zemlje sa grobova sovjetskih vojnika Crvene armije. Ceremonija je upriličena povodom međunarodne memorijalne akcije „Put sećanja” koju je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije pokrenulo u čast 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

13103_1.jpg 

Zemlja sa grobova sovjetskih vojnika, koja će na prostoru Srbije biti uzeta sa ukupno 14 grobalja, biće pohranjena u specijalne vrećice koje će biti poslate u Rusiju, u Podmoskovlje, kako bi bile uključene u projekat „Put sećanja“.

Načelnik Vučković je, tim povodom, izjavio da je kultura sećanja nešto što nas obavezuje da ne zaboravimo na heroje koji su poginuli braneći Suboticu.

– Danas mnogi pokušavaju da izjednače zločince i žrtve, a ovaj projekat „Put sećanja“ uticaće na mnoge generacija, pogotovo mlade, i pomoći će izgradnji sistema vrednosti u kojem se bori protiv ideologije nacizma i fašizma – naglasio je Vučković.

Denis Kruglov je, između ostalog, rekao da Ministarstvo odbrane Rusije gradi veliki hram gde će biti dostavljeno oko 15.000 vrećica sa zemljom iz celog sveta, kao i kapsule sa vodom sa mesta na kojima su potonuli sovjetski brodovi.

Vrećice sa zemljom će biti smeštene u čaure artiljerijskih granata i postavljene na prostoru Glavne crkve Oružanih snaga Ruske Federacije - ogranku Centralnog muzeja oružanih snaga Ruske Federacije „Put sećanja” do početka proslave 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

U okviru ove međunarodne akcije, iz Srbije je grumenje zemlje do sada uzeto sa vojnih grobalja u Zrenjaninu, Novom Bečeju i Subotici, a biće uzeto i u Zaječaru, Adaševcima, Sremskoj Mitrovici, Gospođincima, Novom Sadu, Požarevcu, Vršcu, Jagodini, Trbušanima i Somboru. Akcija će biti okončana krajem meseca ceremonijom uzimanja zemlje iz Spomen parka oslobodiocima Beograda.

Akcija Ministarstva odbrane Rusije „Put sećanja“ u našoj zemlji odvija se uz podršku ambasade Rusije, kao i Vlade i Vojske Republike Srbije.

13103_2.jpg