Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 101. godišnjica Prisajedinjenja

25.11.2019.

Svečanom akademijom  koja  je počela izvođenjem himne Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ u Velikoj većnici Gradske kuće, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio je jedan od četiri nacionalna praznika – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena održane u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine i 101. godišnjicu prisajedinjenja Bačke, Baranje i Banata Kraljevini Srbiji.

13104_1.jpg

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković je u ime  Vlade Republike Srbije, lokalne samouprave u Subotici, gradonačelnika Bogdana Labana i svoje ime pozdravio prisutne i čestitao Bunjevcima nacionalni praznik.

– Odluka Velike narodne skupštine, tog  25. novembra 1918. godine i jedan viševekovni napor i pregnuće da slovenski narodi žive zajedno objedinjeni u jednoj državi  je izuzetan istorijski doprinos, nešto što čuva  sve nas u onom identitetu ko smo, šta smo i kakvi smo. Mislim da smo  svi zajedno  dobar primer kako se može živeti zajedno i upravo skladan suživot svih u Subotici daje razlog za optimističan pogled u budućnost – istakao je Dragi Vučković.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić je rekla da je počeo drugi vek od kada se dogodio taj značajni datum koji sve do danas ima  svoje istorijske posledice, za Bunjevce u svakom slučaju dobre.

– Protekla je 101. godina od kada su te davne 1918. godine  tadašnji đaci subotičke Gimnazije imali priliku da prvi put  uče  bunjevački sa pravopisom kao svoj maternji jezik. Trebalo je da prođe sto godina da bismo ponovo dobili to pravo da se bunjevački konačno uči u gimnazijama. Dakle, to je jedan krug koji samo pokazuje našu upornost, neodustajanje od onoga  što nam je cilj – naglasila je Suzana Kujundžić Ostojić.

Navodeći planove za naredni period, ona je najavila uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici i otvaranje lektorata.

– Možda je to suviše planova za narednu godinu, ali u svakom slučaju ne suviše  planova za naredne tri godine koliko traje ovaj mandat – kazala  Suzana Kujundžić Ostojić.

Dan prisajedinjenja od prošle godine proglašen je kao praznik na nivou AP Vojvodine.

 13104_2.jpg