Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subvencije od 100 miliona za jačanje institucija i opština AP Vojvodine

05.12.2019.

Pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović danas je, u holu zgrade Pokrajinske vlade, uručila ugovore korisnicima sredstava koja su ostvarili na konkursu resornog sekretarijata za učešće u sufinansiranju projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije. Reč je o bespovratnim sredstvima u iznosu od 100 miliona dinara kojima je podržano 77 takvih prjekata. Ugovore o dobijanju bespovratnih sredstva namenjenih za potrebe učešća u sufinansiranju aktivnosti iz projekta „Our Borderless Art Nouveau Culture“ - ArtNouveau, u iznosu od 1,56 miliona dinara, kao i za potrebe učešća u sufinansiranju aktivnosti iz projekta „Only legal assets are good assets u visini od 3,87 miliona dinara, u ime grada Subotice potpisala je Božidarka Golubović, šef Službe za lokalni ekonomski razvoj.

 13120_1.jpg

Uz isticanje da su podržani projekti koji će doprineti lokalnom i regionalnom razvoju i poboljšanju kvaliteta života stanovnika u Vojvodini, Smiljka Jovanović je, tom prilikom, izjavila i da je reč o projektima u oblastima nauke, zdravstva, socijalnih usluga, turizma i sporta.

Ona je naglasila da je, kao i ranijih godina, najviše sredstava dodeljeno lokalnim samoupravama, i to 37,4 miliona dinara za 19 projekata.

– Akcenat je bio i na manjim opštinama kao što su Opovo, Kovačica, Bač, Bela Crkva, Žabalj, koje u svojim budžetima teže mogu da obezbede sredstva za sufinansiranje projekata – rekla je resorna sekretarka dodajući da je za takve opštine maksimalan iznos sredstva povećan sa četiri na šest miliona dinara.

Podršku su dobile i institucije iz oblasti obrazovanja i nauke, gde prednjači Univerzitet u Novom Sadu, nevladine organizacije, institucije iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, regionalne razvojne agencije i javna preduzeća.

Pokrajinski sekretarijat za finansije kontinuirano od 2012. godine podržava projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije. U protekle tri i po godine iznos bespovratnih sredstava za tu namenu povećan je za gotovo 70 odsto, a broj zaključenih ugovora skoro trostruko.