Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Opštoj bolnici donirana medicinska oprema

06.12.2019.

U hotelu „Galerija“ održana је konferencija za medije na kojoj je predstavljena donacija Fondacije „Bačka štiftung“, kompanije  „Bama“, privrednog društva „Phiwa“ i lokalnih kompanija u vidu medicinske opreme za subotičku Opštu bolnicu. Donacijom vrednom 40.000 evra nabavljen je gastroskop koji će doprineti boljim uslovima rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 13128_1.jpg

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović pozdravila je prisutne u ime gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, koji, kako je navela,  svake godine i ličnim zalaganjem doprinese da  svi zajedno, svako u svojim  mogućnostima, pomognemo najvećoj zdravstvenoj ustanovi u okrugu i unapredimo rad subotičke Opšte Bolnice.

- Zahvaljujem se Fondaciji 'Bačka štiftung', kompaniji 'Bama' i privrednom društvu 'Phiwa' što je donirala medicinsku opremu, odnosno gastroskop Opštoj bolnici, što su se opredelili da već nekoliko godina pomažu na ovaj način. Unapređenje zdravstvenog sistema je deo i naše nacionalne strategije i ovo je samo još jedan korak u toj nameri – istakla je Jasmina Stevanović.

Savremena oprema i  adaptacija prostora i pojedinih odeljenja  proteklih godina, rekla je Jasmina Stevanović, su jasni  pokazatelj značajne  podrške Republičke i Pokrajinske Vlade, ali i Grada subotičkoj opštoj Bolnici.

- Nije uzalud odlučeno  da Opštu bolnicu nakon decenija zanemarivanja rekonstruišemo, modernizujemo  i opremimo savremenom opremom. Što se tiče obnavljanja medicinske opreme kao i nabavljanja nove opreme, ovo je prilika ispred Grada Subotice zahvalim i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo koje u poslednje tri i po  godine ulaže značajna sredstva u novu medicinsku opremu -rekla je Jasmina Stevanović.

 13128_2.jpg

Samo u 2019. godini za novu oremu u subotičkoj bolnici, kako je istakla Jasmina Stevanović izdvojeno je oko 100 miliona dinara.

- Ova sredstva za subotičku Bolnicu, kao i sredstva opredeljena za rekonstrukciju bolnica, klinika i domova zdravlja, jesu plod strateškog opredeljenja za ulaganje u zdravstvo svih nivoa vlasti, i dokazuju da ono nije samo deklarativno – podvukla je Jasmina Stevanović.

Direktor Opšte bolnice Subotica dr Slobodan Puškar zahvalio se u ime svih zaposlenih hotelu „Galerija“,  direktoru privrednog društva „Phiwa“ Valeriji Tot, i svim ljudima velikog srca na svim donacijama koje su ostvarene unazad nekoliko godina.

On je podsetio na prethodne donacije EKG holtere pritiska, zatim mobilni rentgen, stacionarni rentgenski aparat koji je zamenio aparat kupljen 1976, godine.

- Prošle godine realizovali smo projekat za odeljenje gastroenterologije. Godišnje se na ovom odeljenju izvede preko 3.500 gastroenteroloških endoskopskih procedura. Sa ovom nabavkom zamenjen je tehnički zastareo aparat star 15 godina – rekao je Puškar.

 13128_3.jpg

Direktor privrednog društva „Phiwa“, Valeria Tot, zahvalila se svima koji su učestvovali u ovoj donaciji. 

- Uz naš doprinos od 30.000 evra odnosno ukupno sakupljenih 40.000 evra uspeli smo da nabavimo aparat za bolnicu koji zamenjuje zastareli aparat – rekla je Valeria Tot.

Ona je najavila da će se tradicija božićnog darivanja nastaviti i ove godine.

- Deci siromašnih porodica iz Subotice i okolnih naselja biće podeljeni božićni paketići vredni 10.000 evra – dodala je Valeria Tot.