Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Pokrajinsko priznanje za ljudska i manjinska prava Igoru Juriću

10.12.2019.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“ osnivaču Fondacije „Tijana Jurić“ Igoru Juriću. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, članovi Pokrajinske vlade, potpredsednici Skupštine Vojvodine, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina i brojnih nevladinih organizacija.

13129_2.jpg 

Čestitajući prvom dobitniku ovog priznanja Igoru Juriću za istrajnu i doslednu borbu za očuvanje prava na život deteta i za inicijative koje je preduzimao, a koje su često nailazile na otpore, predsednik Mirović rekao je da je Jurić kroz ličnu i porodičnu tragediju, koja je postala i tragedija svih nas, i snagom svog dela, uspeo da nam osvetli put kojim treba da idemo u budućnosti i da ovu važnu oblast postavimo u prvi plan.

Ovo priznanje ustanovljeno je odlukom Skupštine AP Vojvodine, na inicijativu Pokrajinske vlade, i dodeljuje se povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je istovremeno i datum od pokrajinskog značaja.

– Vojvodina je baštinik različitosti i dužni smo da te različitosti negujemo kao i da one među nama koji predstavljaju manjinu zaštitimo  i njihove vrednosti afirmišemo kao posebnost koju treba očuvati – rekao  je Mirović i istakao ulogu brojnih nevladinih organizacija, koje su poput Fondacije „Tijana Jurić“ preduzimale određene inicijative kako bi nam ukazale na brojne probleme koji su često bili na marginama društva.

– Ovaj dan je samo jedan, moramo svakog dana sa više pažnje i entuzijazma da rešavamo probleme. Neka nam uzor bude gospodin Igor Jurić, a Pokrajinska vlada će biti partner u svim aktivnostima koje imaju cilj da se ljudska i manjinska prava štite na još bolji i organizovaniji način – naglasio je Mirović.

Dobitnik Pokrajinskog priznanja „Ljudevit Mičatek“ i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić kazao je da mu je ovo priznanje jedno od najdražih.

– Ovo je za mene jedno od najvećih priznanja koje sam dobio u životu, i čast mi je što sam danas u Pokrajinskoj vladi. Posebno hvala predsedniku Miroviću jer bez njegove podrške ne bismo mogli da realizujemo brojne programe i inicijative. Nastavljamo sa ovim poslom, cilj nam je da se ukaže na ljudska prava žrtava – rekao je Jurić.