Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Obeležen Dan ljudskih prava

10.12.2019.

Dok je ranijih godina u Subotici Dan ljudskih prava obeležavan likovnim i literarnim konkursom za osnovce i srednjoškolce, ove godine, obeležen je okruglim stolom u Plavoj sali Gradske kuće. Predstavnici mreže nevladinih organizacija, centra za socijalni rad, roditelji i organizator Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice razgovarali su na temu „Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava“.

13132_1.jpg

U razgovoru je konstatovano da je u poslednjih nekoliko godina došlo do pomaka u našoj zemlji ali da je neophodno naći model po kome produženje roditeljskog prava ne znači nužno i oduzimanje poslovne sposobnosti. Roditelji su ovom prilikom, mogli da čuju koja su im prava i na koji način mogu da ih ostvare.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 10. decembar za Dan ljudskih prava 1950. godine, kako bi skrenula pažnju javnosti na dve godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava koji je prvi put u istoriji čovečanstva obuhvatio zajedničke standarde ljudskih prava koje treba da postignu svi narodi i sve nacije sveta.