Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Rekonstruisan kolovoz u delu ulice Maksima Gorkog

24.12.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević zvanično su pustili u promet rekonstruisanu saobraćajnicu u delu ulice Maksima Gorkog, investiciju realizovanu u okviru projekta „Rekonstrukcija i dogradnja kolovoza u ulici Maksima Gorkog, od raskrsnice sa ulicom Braće Radić do raskrsnice sa ulicom Matije Gupca u Subotici sa izgradnjom sistema video-nadzora (I faza)“.

13164_1.jpg 

Zbog nedostatka saobraćajnih traka za leva skretanja rekonstruisali smo ulicu Maksima Gorkog, najfrekventniju saobraćajnicu u našem gradu, u kojoj su najkritičnije raskrsnice bile sa ulicama Braće Radić i Štrosmajerovom, rekao je gradonačelnik Laban, i dodao da je rekonstrukcija završena u roku (27. decembar) i da je vrednost investicije oko 77 miliona dinara.

– Rekonstrukcija kolovoza u delu ulice Maksima Gorkog ne bi bila moguća bez podrške Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, koja je obezbedila sredstva. Napravljene su trake za leva skretanja, smanjena ugroženost učesnika u saobraćaju i povećana protočnost koja je vrlo često prouzrokovala ozbiljne zastoje, kako na glavnom, tako i na priključnim putnim pravcima. I ovaj projekat je na realizaciju čekao skoro deceniju, mi smo ga osvežili i zajednički sa Upravom za kapitalna ulaganja vrlo brzo i uspešno okončali – naglasio je gradonačelnik Laban.

Nedeljko Kovačević je podsetio da Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine podržava projekte značajne za gradove i lokalne samouprave, i da je zadovoljan što je ova investicija, koja će poboljšati i bezbednost i kvalitet života građana, završena uspešno i u roku.

– Verujem da će u januaru, kada raspisujemo novi konkurs, i grad Subotica imati kvalitetne projekte koje ćemo mi finansirati – istakao je Nedeljko Kovačević.

Predrag Radivojević je podvukao da je rekonstrukcija kolovoza u ulici Maksima Gorkog rađena „pod saobraćajem“ i da je bilo problema sa podzemnim instalacijama, kao i sa Telekomovim instalacijama.

– Prema uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika napravljena je zaštitna providna ograda od pleksiglasa kako bi mogla da se vide kulturna dobra, a postavljena je i nova saobraćajna signalizacija. Projekat rekonstrukcije predvideo je i sistem video-nadzora. Do sada su postavljeni optički kablovi, temelji i nosači za kamere, a same kamere, zbog zahteva MUP-a da sistem bude potpuno kompatibilan sa njihovim, biće postavljene početkom iduće godine – naveo je Radivojević.

Gradu Subotici su, podsetimo, na Javnom konkursu Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture dodeljena sredstva u iznosu nešto većem od 73 miliona dinara za projekat „Rekonstrukcija i dogradnja kolovoza u ulici Maksima Gorkog, od raskrsnice sa ulicom Braće Radić do raskrsnice sa ulicom Matije Gupca u Subotici sa izgradnjom sistema video-nadzora (I faza)“. Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju ovog projekta u ime subotičke lokalne samouprave potpisao je, 18. februara 2019. godine, u Novom Sadu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

13164_2.jpg