Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Radi privremeno prihvatilište u Gajevoj

09.01.2020.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, direktorka Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac i sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Siniša Trajković obišli su danas privremeno Prihvatilište za beskućnike sa teritorije grada Subotice u Gajevoj ulici broj 50. Privremeno prihvatilište za smeštaj najugroženijih osoba sa područja našeg grada počelo je sa radom 3. januara, a za ovu namenu subotička lokalna samouprava je u budžetu za 2020. godinu opredelila sredstva u iznosu od 500.000 dinara.

13182_1.jpg

Prihvatilište je bilo spremno za otvaranje i krajem prošle godine, ali kako na evidenciji Centra za socijalni rad nije bilo lica koja bi bila upućena u prihvatilište, a to su potvrđivali i izveštaji Crvenog krsta i „Karitasa“ sa terena,  ono nije bilo otvoreno, rekao je, tom prilikom, Đukanović,

Takođe, dodao je, pred kraj godine nije bilo padavina, snega i ledenih kiša, a ni temperature, kako noćne tako i dnevne, nisu bile kao u prethodnim godinama kada je otvarano privremeno prihvatilište za smeštaj naših najugroženijih sugrađana.

- Zbog talasa nižih noćnih i dnevnih temperatura u prethodnim danima odlučili smo se za otvaranje 3. januara. Kao i prethodnih godina, uput vrši Centar za socijalni rad, a podršku u samom prihvatilištu u smislu obroka, garderobe, lekarskih pregleda i dežurstva pružaju Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici i ’Karitas’. Prihvatilište ostaje otvoreno da radi u narednim danima, sigurno do kraja januara, a da li će biti otvoreno u kontinuitetu ili sa prekidima zavisiće od izveštaja sa terena i vremenskih prilika u gradu. Za rad privremenog prihvatilišta u gradskom budžetu ove godine opredeljeno je 500.000 dinara, što je više sredstava u odnosu na prethodne godine – naglasio je Ilija Đukanović.

Kompletnu logističku podršku za prihvatilište – dvadesetak kreveta sa dušecima i čistom posteljinom, tri obroka dnevno iz programa Narodne kuhinje, tople napitke, garderobu i veš za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje lične i kolektivne higijene obezbedila je Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici.

– Planiramo, takođe, da u saradnji sa Domom zdravlja Subotica korisnicima prihvatilišta obezbedimo i lekarske preglede, kao i dežurstvo profesionalaca i volontera – rekao je sekretar Crvenog krsta Subotica dr Siniša Trajković.

Centar za socijalni rad će, kao nosilac ove aktivnosti,  izvršiti usluge procene i planiranje zaštite i upućivanje u prihvatilište lica koja nemaju gde da borave u zimskom periodu, navela je, između ostalog, direktorka Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac.

U Privremenom prihvatilištu trenutno se nalaze dve osobe.