Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Postavljeni parkovi za pse u Dudovoj šumi i na Prozivci

09.01.2020.

Dudova šuma i Prozivka prve su lokacije, od šest koliko ih je ukupno predviđeno na teritoriji našeg grada, na kojima su postavljeni parkovi za pse. Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban izjavio je, tim povodom, da su ove dve lokacije prepoznate kao prioritetne zbog velike koncentracije stanovništva, naročito u višespratnim stambenim objektima i da su nedavno, nakon sprovedenog postupak javne nabavke, završeni radovi na postavljanju parkova. Za realizaciju ove investicije u gradskom budžetu za 2019. godinu opredeljeno je oko 3,5 miliona dinara.

13184_1.jpg

Uz izražavanje zadovoljstva što se, u skladu sa Planom površina za slobodno kretanje pasa na teritoriji grada Subotice donetim krajem februara 2019. godine, i naš grad svrstao među sredine koje su postavile parkove za pse, gradonačelnik Laban je istakao da su ovim planom, pored parka Dudova šuma i parka Prozivka, parkovi za pse predviđeni još na Paliću, Teslinom naselju, parku kod „Buvljakа“ i na zelenoj površini pored Otvorenog univerziteta.

– Siguran sam da će ovi parkovi obradovati vlasnike pasa, jer im omogućavaju da imaju poseban prostor na kome njihovi kućni ljubimci mogu nesmetano da provode vreme u slobodnom kretanju, dok drugim korisnicima javnih površina obezbeđuje viši nivo higijene na njima i veći komfor – rekao je gradonačelnik Laban.

Park za pse u Dudovoj šumi površine je oko 900 kvadratnih metara i namenjen je za male i velike pse, dok je park za pse na Prozivci, formiran u postojećem parku kraj šetališta prema Bajnatskoj ulici, podeljen na dva dela: deo za male pse i deo za velike pse, površine po 700 kvadratnih metara.

Parkovi su ograđeni zelenom panelnom ogradom i opremljeni rekvizitima i spravama koje omogućavaju psima istrčavanje. Sve sprave izrađene su u dve dimenzije, za male i velike pse, a u parkovima su postavljene i korpe za fekalni otpad, česme, korpe za otpatke i klupe.

Prema gradskoj Odluci o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja, ulazak u parkove za pse ograničen je za pojedine ljubimce. Na ulasku u parkove nalaze se table na kojima je istaknuto da je zabranjeno uvođenje bolesnih pasa i kuja u teranju, da je ulaz za opasne pse dozvoljen samo uz zaštitnu korpu na njušci, da je zabranjeno korišćenje parka za potrebe obuka pasa od strane profesionalnih trenera, kao i unošenje i ostavljanje hrane, staklene ambalaže, šišanje i četkanje pasa.

Parkovi za pse otvoreni su 24 časa dnevno.

13184_2.jpg