Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Podrška održavanju sajamskih manifestacija i izložbi privrednog karaktera

17.01.2020.

Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Akoš Ujhelji uručio je ugovore za refundaciju sredstava za organizovanje i održavanje sajamskih manifestacija predstavnicima 11 udruženja koja su to pravo ostvarili na osnovu sprovedenog Javnog konkursa za finansiranje projekata u oblasti ostvarivanja javnog interesa putem organizovanja i održavanja sajamskih manifestacija i izložbi u 2019. godini na teritoriji grada Subotice. Prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u Plavoj sali Gradske kuće, prisustvovala je zamenik gradonačelnika Timea Horvat.

13196_1.jpg

Timea Horvat je, obraćajući se medijima, izjavila da je 25. oktobra 2019. godine raspisan Javni konkurs za finansiranje projekata u oblasti ostvarivanja javnog interesa putem organizovanja i održavanja sajamskih manifestacija i izložbi u 2019. godini na teritoriji grada Subotice, da je za tu namenu iz gradskog budžeta u 2020. godini opredeljeno 2,5 miliona dinara i da je pravo na bespovratna sredstva ostvarilo 11 udruženja, od 12 koliko ih se ukupno prijavilo na konkurs.

– Sredstva za finansiranje projekata putem refundacije predviđena su za projekte orijentisane na ekonomsku, socijalnu i ekološku dimenziju u oblasti organizovanja sajamskih manifestacija u formi sajmova i izložbi, u vezi promovisanja organske proizvodnje hrane, promovisanja društvenog ujedinjenja, povećavanje produktivnosti resursa kroz kreiranje uslova za zapošljavanje, uz uslov da imaju edukativni karakter.  Za naš grad je veoma važno da imamo što više učesnika na sajamskim manifestacijama i izložbama, tim pre što su mnoge od njih prerasle lokalni i regionalni karakter – istakla je Timea Horvat.

13196_2.jpg

Projektne aktivnosti, dodala je, realizovane su u periodu 1. maj – 31. oktobar 2019. godine na teritoriji grada Subotice, maksimalni iznos koji se refundira po udruženju je 400.000 dinara, a udruženje, kao nosilac projekta, moglo je da konkuriše sa najviše jednim projektom.

Sredstva su dodeljena Udruženju za razvoj naselja peščarske visoravni Severne Bačke za projekat „Severnobačko poselo“; Udruženju odgajivača golubova i živine iz Čantavira (Izložba sitnih životinja, golubova i ukrasnih ptica); Udruženju pčelara „Pčela“ iz Subotice (XXIII Dani pčelarstva); Udruženju za negu žena i trudnica „Anahitas“ („Angel Dreams“ ekspo za bebe, trudnice i porodice); Udruženju za razvoj zajednice Ludoš („Festival belog luka i dani sela na Ludošu“); Udruženju odgajivača svinja „Bajmok“ (IX Dani farmera); Udruženju „Terra's“ („15. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2019.“); Udruženju „Ribarske večeri-Halászesték“ Palić (III Dani ribe); Udruženju „Vinski viteški red Sveti Trifun“ iz Bajmoka (III Međunarodni susret vinskih viteških redova); Hrvatskom  kulturno-prosvetnom društvu „Matija Gubec“ iz Tavankuta (IX Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina) i Udruženju Roža Šandor iz Hajdukova za organizaciju 51. Berbanskih dana na Hajdukovu.