Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U subotičkim osnovnim i srednjim školama obeležen Savindan

27.01.2020.

Osnovne i srednje škole u našem gradu danas su svečano proslavile školsku slavu Svetog Savu. Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležio radno i svečano, bez nastave, uz priredbe, akademije i lomljenje slavskog kolača.

13211_1.jpg 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban prisustvovao je obeležavanju školske slave Svetog Save u Hemijsko-tehnološkoj školi i u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“. U okviru svečane proslave Savindana u OŠ „Jovan Mikić“ prisutnima se obratio kum ovogodišnje školske slave Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.

- Izazovi vremena u kome je živeo Sveti Sava deleći i propovedajući vanvremenske vrednosti izazovi su i današnjeg vremena. Sledeći njegov primer i propovedanje,  tim u kome radim, a i ja lično, trudimo se da našu Srbiju i našu Suboticu učinimo što je moguće lepšim za život i budućnost naše dece i njihovih roditelja – rekao je Srđan Samardžić.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović prisustvovala je  prigodnim svečanostima upriličenim povodom obeležavanja školske slave Svetog Save u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“  i Srednjoj medicinskoj školi koja je ove godine prvi put proglasila kuma školske slave.

Jasmina Stevanović, kojoj je ove godine pripala čast kumstva u obe ove škole, istakla je obraćajući se na Svetosavskoj akademiji u Srednjoj medicinskoj školi da je učenje o Svetosavlju učenje za budućnost, da nema boljeg mesta za to od ovog u školi, da upoznamo buduće generacije da u vremenu koje predstavlja opasnost za očuvanje identiteta mi imamo pred sobom jasan zadatak: da život, delo i značaj  Svetog Save ne smemo da zaboravimo, jer bismo time izbrisali i sebe.

13211_2.jpg

– Istoričari kažu da je po Savinoj koncepciji Srbija trebalo da bude jedinstvena pravoslavna država u kojoj će vera, u oskudici još nerazvijene nacionalne ideje, biti kohezivni element svih plemena i pokrajina. Svedoci smo događaja u našem okruženju koliko njegove ideje zapravo dosežu u sadašnjost i budućnost, i koliko je potrebno da nam vera bude i danas prisutna kao kohezivni element u trenutku kad tu negde oko nas njegovo zaveštanje treba da predstavlja svetionik.  On je čovek koji je osnovao manastir Hilandar i koji je svojom čvrstom verom u Boga, verovao  u ljude, povezivao ih i osvetljavao im životne puteve. Važno je, zato, da živimo po predanju Svetog Save, da učeći i radeći mi svi zajedno činimo nešto dobro za sve nas – naglasila je Jasmina Stevanović.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković prisustvovao je obeležavanju školske slave Svetog Save u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine Nemanja Simović obeležavanju Savindana u OŠ „Kizur Ištvan“, a član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, svečanostima u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Školskom centru sa domom učenika „Dositej Obradović“.

Gradski menadžer Zagorka Panić prisustvovala je obeležavanju Savindana u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, u OŠ „Sveti Sava“, dok je član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, prisustvovala obeležavanju školske slave Svetog Save u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Školska slava Sveti Sava svečano je obeležena i u OŠ „Đuro Salaj“. Svečanosti su prisustvovali Nataša Aleksić i Ilija Đukanović.

 13211_3.jpg

Praznik Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Posle poluvekovne zabrane, devedesetih godina prošlog veka ponovo se vraća kao školska slava.