Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela manifestacija „Dečji svetosavski dani“

27.01.2020.

Školska slava Savindan, koja se 27. januara proslavlja u čast Svetog Save - utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, obeležena je i u Osnovnoj školi „Matko Vuković“. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ovogodišnji kum slave u toj školi koji je, obraćajući se prisutnima, proglasio otvorenom sada već tradicionalnu, petu po redu manifestaciju „Dečji svetosavski dani“.

13212_1.jpg

Na današnji dan  slavimo u svim školama  sveca čiji život zapravo označava početak naše prosvete u Srednjem veku, slavimo Svetog Savu koji je svojim delima izborio mesto neprikosnovenog među nama, istakao je, tim povodom, gradonačelnik Laban. Uz podsećanje da je i primerom, i poukom, uticao na narod i da je to činio spajajući duhovnost, kulturu, obrazovanje i mnogo toga drugog, istakao je da su ličnost Svetog Save i njegov rad vekovima bili izvor srpske kulture.

- U danima kada  obeležavamo sećanja na život i rad Save, svetitelja i učitelja svog naroda koji je oličenje srpskog kulturnog identiteta i sistema moralnih vrednosti, vraćamo se njegovim mnogostrukim zaslugama i zato naš zavet, oslanjajući se na slova Svetog Save, mora biti težnja ka miru i očuvanju vekovnih dragocenih dostignuća. Ovo je prilika da se još jednom podsetimo šta je Sveti Sava sve činio za života, i da je po delima bio naš savremenik, prevazilazeći istorijsko doba u kojem je živeo. Vrednosti koje je utkao u našu državnost i duhovnost su neprolazne. Naučio je svoj narod šta je ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast i dostojanstvo – naglasio je Bogdan Laban.

Učenje o Svetosavlju, podvukao je, učenje je za budućnost, a nema boljeg mesta od ovog da upoznamo buduće generacije o liku i delu Svetog Save, jer time čuvamo budućnost našeg naroda, naših pokoljenja, čuvamo naša uverenja, tradiciju i običaje, čuvamo jezik i kulturu.

Prisutne je pozdravila i poželela im dobrodošlicu direktor OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović.

Svetosavska akademija počela je Svetosavskom himnom u izvođenju hora OŠ „Matko Vuković“ i lomljenjem slavskog kolača i osveštanjem slavskog žita koje je obavio otac Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik subotički.

„Dečji svetosavski dani“ počeli su priredbom učenika OŠ „Matko Vuković“. Manifestacija će trajati do 3. februara.

 13212_2.jpg