Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Za infrastrukturne projekte u AP Vojvodini 3,9 milijardi dinara

31.01.2020.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore predstavnicima 22 lokalne samouprave u AP Vojvodini za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima vodoprivrede i zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, saobraćajne infrastrukture, energetske efikasnosti, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja i u oblasti razvoja sporta. Reč je o projektima koji se realizuju putem konkursa Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Ugovor o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti lokalnog i ekonomskog razvoja vezan za unapređenje turističkih potencijala kroz obnovu fasada zgrada koje se nalaze na turističkoj ruti secesije – Art nouveau u Subotici, u iznosu od 200 miliona dinara, u ime grada Subotice potpisao je član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Srđan Samardžić.

 13218_1.jpg

Mirović je dodelio i ugovore za nastavak finansiranja izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, kao i ugovor za rekonstrukciju i izgradnju novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru. Vrednost ova tri ugovora je 676 miliona dinara.

– Prvi u Srbiji, dodelom ugovora za realizaciju važnih infrastrukturnih projekata, započinjemo novi investicioni ciklus. Tokom ove godine završićemo realizaciju velikih projekata koje smo započeli ranijih godina, kao što je rekonstrukcija Narodnog pozorišta u Subotici, i sve one projekte koje smo nasledili nedovršene. Zajedno sa lokalnim samoupravama radićemo na realizaciji svih ovih projekata – izjavio je Mirović.

Među značajnijim projektima, kako je naveo, jesu: nastavak radova na adaptaciji Gradskog stadiona u Zrenjaninu, uređenje Pozorišnog trga u Novom Sadu, rekonstrukcija lokalnih puteva u Šidu, Baču, Žablju, Opovu i Bačkom Petrovcu, izgradnja nove osnovne škole u Sremskoj Mitrovici, nastavak izgradnje gradske pijace u Kikindi i sanacija fasada u Subotici.

– Ove godine akcenat će biti na nastavku rekonstrukcije bolnica i klinika, što je značajan posao od kojeg je veliki deo već završen. Radićemo rekonstrukciju bolnica u Senti, Somboru, Kovinu, kao i Poliklinike u Novom Sadu – rekao je Mirović.

On je najavio i početak izgradnje Kamenice 3 sa pet-centrom, a u narednim danima očekuje se, kako je rekao, puštanje u funkciju dva nova linearna akceleratora na Institutu za onkologiju.

Uručivanju ugovora prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević.

Predmet projekta koji se odnosi na unapređenje turističkih potencijala kroz obnovu fasada zgrada (u stilu secesije) na turističkoj ruti secesije – Art nouveau u Subotici jeste sanacija, rekonstrukcija i restauracija uličnih fasada i krovova stambeno poslovnih zgrada u ulici Branislava Nušića 2, ulici Korzo 4 i u ulici Trg republike 2.

Reč je o objektima koji se nalaze u okviru kulturno-istorijske celine gradskog jezgra Subotice, proglašene 1986. godine (rešenjem Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica) i utvrđene za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja 1991. godine.

Ukupan iznos sredstava dobijen od Uprave za kapitalna ulaganja je 200 miliona dinara, a iznos sopstvenog učešća grada Subotice 47,12 miliona dinara.

13218_2.jpg