Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena izložba „Dijanina deca“

01.02.2020.

Izložba „Dijanina deca“, posvećena humanitarki austrijskog porekla Dijani Budisavljević i najvećoj akciji spasavanja dece iz koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata, svečano je otvorena večeras u Velikoj većnici Gradske kuće. Izložbu „Dijanina deca“, postavljenu u vestibilu Gradske kuće, otvorio je Milan Počuča, živi svedok stradanja u ustaškim logorima smrti.

13220_1.jpg 

Nakon otvaranja izložbe, čija je autorka Slađana Zarić, posvećene Dijani Budisavljević zahvaljujući kojoj je od sigurne smrti spaseno  više od 7.500 srpskih dečaka i devojčica iz koncentracionog logora Jasenovac u NDH, prikazan je dokumentarni film „Dijanina deca“.

Uz izražavanje zahvalnosti Ministarstvu odbrane i gradu Subotici na nesebičnoj pomoći u realizaciji izložbe „Dijanina deca“ i podršci da velika dela Dijane Budisavljević ne budu zaboravljena, domaćin izložbe Zavičajno udruženje Dalmacija dodelilo je prigodne poklone predstavniku Ministarstva odbrane, odnosno ministru odbrane Aleksandru Vulinu, predstavnicima grada Subotice – članu Gradskog veća Miroslavi Babić i sekretaru Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove Petru Pantelincu, kao i Milanu Počuči.

Izložbu „Dijanina deca“ zaintersovani građani mogu da pogledaju u vestibilu Gradske kuće do 10. februara 2020. godine.

 13220_2.jpg