Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Završeni „5. Dečji svetosavski dani”

03.02.2020.

Uz bogat kulturno-umetnički program učenika osnovnih škola, večeras je na sceni „Jadran” održana svečanost upriličena povodom zatvaranja petih po redu „Dečjih svetosavskih dana”. Čestitke na uspešnoj organizacije ove veoma važne manifestacije u ime grada Subotice i gradonačelnika Bogdana Labana uputila je Jasmina Stevanović.

 13224_1.jpg

Negujući Svetosavske dečje dane, naglasila je, na najbolji mogući način spajamo duhovnost, kulturu, obrazovanje, istoriju i oplemenjujemo ne samo  srpsko već svako ljudsko biće i sve naše svetinje, gde god da se one nalaze.

- Sveti Sava je bio čovek sa jasnom vizijom kako treba da izgleda srpska crkva i srpska država i to ne samo za vreme njegovog zemaljskog života već i decenijma i vekovima posle njega i njegovih naslednika. Bez Savindana ne bi bilo ni Vidovdana niti svih srpskih Vaskrsa prošlih i budućih – rekla je Jasmina Stevanović.

Ona je podsetila na zaveštanje Velikog župana srpskog Stefana Nemanje svom sinu Svetom Savi u kome poručuje: „Morate znati, čedo moje milo, da je u toj grudi što može da stane na  dlan sva zemlja. Zato uzmite svoju zemlju na dlanove i ne ispuštajte je nikada i nizašta iz svojih ruku, jer ste sa tom grudom zemlje u ruci narod, a bez te grude praznih šaka samo skitnice među narodima“.

 13224_2.jpg

- Kada razmišljamo o Svetom Savi postaje nam jasno da on nije samo čovek srpske prošlosti već čovek srpske sadašnjosti, a ponajviše čovek srpske i svehrišćanske budućnosti – podvukla je Jasmina Stevanović.

Direktor Osnovne škole „Matko Vuković“ Mirjana Stevanović navela je, između ostalog, da je moto ovogodišnjih „Dečjih svetosavskih dana” – „Ići ćemo putem slave starim putem Svetog Save“.

- Na tom putu mi smo se zaista tokom svih ovih godina sabirali, okupljali, nošeni, pre svega, jednom lepom idejom ljubavi, milosrđa, dobrote i zajedništva koje smo i danas videli – rekla je Mirjana Stevanović.

Manifestacija „5. Dečji svetosavski dani” završena je zajedničkom izvedbom pesme „Svi smo mi isti pod kapom nebeskom“.

 13224_3.jpg