Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ataše za kulturu ambasade Austrije posetio Suboticu

05.02.2020.

Član Gradskog veća za oblast kulture Miroslava Babić i sekretar Sekretarijata društvenih delatnosti Jasmina Stevanović sastale su se danas sa direktorom Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu i atašeom za kulturu ambasade Austrije, Adrijanom Fajksom, sa kojim su razgovarale o jačanju saradnje u oblasti kulture između grada Subotice i Austrijskog kulturnog foruma.

 13228_1.jpg

Uz predstavljanje privrednih, infrastrukturnih, kulturno-istorijskih i turističkih potencijala Subotice i Palića, projekata koji se realizuju i daljih planova razvoja našeg grada, Adrijan Fajks je upoznat i sa činjenicom da subotička lokalna samouprava podržava veliki broj manifestacija od posebnog značaja za grad poput Festivala evropskog filma Palić, Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Dužijance, Interetna, Zavičajnih dana, Nedelje pravoslavlja, Festivala jevrejske kulture, Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva i niza drugih manifestacija koje promovišu istinske kulturne vrednosti.

Multikulturalnost, naglašeno je, multikonfesionalnost doprinose očuvanju običaja i tradicije svih etničkih zajednica koje žive na ovom prostoru. Bogato kulturno nasleđe, grad arhitekture secesije, mnogobrojna kulturna dešavanja promovišu grad Suboticu na mapi turističkih ruta, kao jedinstven proizvod razvoja kulturnog turizma.

Adrijan Fajks istakao je da Austrijski kulturni forum podržava saradnju u oblasti filmske i pozorišne umetnosti, muzike, slikarstva, nauke, sintezu tradicionalnog i savremenog izraza u umetnosti, digitalizaciju kulturne baštine.

Austrijski kulturni forum u Srbiji stavlja u fokus uspostavljanje obostranog partnerskog odnosa sa institucijama i pojedincima na polju kulturne i naučne saradnje, kao i aktivnostima posvećenim deci i mladima. Želja je da se intenzivira saradnja sa ustanovama kulture u Subotici.

Nakon sastanka u Gradskoj kući Adrijan Fajks je, u okviru prve posete Subotici, obišao Gradski muzej, Sinagogu i Savremenu galeriju.

13228_2.jpg