Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U subotičkoj Opštoj bolnici otvoren Centar za vantelesnu oplodnju

06.02.2020.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Opšte bolnice u Subotici Slobodan Puškar prisustvovali su danas otvaranju Centra za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Opštoj bolnici. Ceo projekat izgradnje objekta površine 375 kvadrata i nabavke opreme vredan je 300.000 evra, a finansiran je zajedničkim sredstvima Pokrajinske vlade, grada Subotice, Vlade Mađarske i Internacionalnog kluba žena.

13229_1.jpg

U Srbiji, kao i u celoj Evropi, postoji izrazito niska stopa nataliteta sa posledičnim starenjem i smanjenjem broja stanovnika, izjavio je prof. dr Zoran Gojković, ističući da je tendencija rasta infertiliteta prisutna i u Severnobačkom upravnom okrugu, pa čak 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva.

– Zbog toga je u Opštoj bolnici u Subotici otvoren Centar za veštačku oplodnju, koji će parovima u tom delu Vojvodine olakšati postupak biomedicinski potpomognute oplodnje – naglasio Gojković i dodao da je Pokrajinska vlada donela nove mere populacione politike, kako bi parovima što više pomogla da se ostvare u ulozi roditelja.

Kako je rekao sekretar Gojković, osim tri pokušaja koja finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, parovi u Vojvodini imaju bezuslovno pravo na još tri pokušaja vantelesne oplodnje. Osim toga, starosna granica za ostvarivanje prava na finansiranje postupka biomedicinski potpomognute oplodnje u AP Vojvodini pomerena je sa 42 na 45 godina, a još jedna od novina je to što Pokrajinska vlada finansira i zamrzavanje embriona za naredne pokušaje. Samo za mere pronatalitetne politike Pokrajinska vlada izdvojila je za ovu godinu 650 miliona dinara.

Gradonačelnik Laban je rekao da je grad Subotica tokom poslednje tri godine  za adaptaciju prostora za vantelesnu oplodnju u subotičkoj bolnici izdvojio sredstva  u iznosu od oko 17,5 miliona dinara i da i subotička lokalna samouprava unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici.  

– I pored činjenice da država nizom mera izdvaja značajna sredstva u okviru populacione politike, i da je na pokrajinskom novou uvedeno niz novih mera za podsticanje nataliteta, i mi na nivou grada i te kako vodimo računa i unapređujemo mere koje znače podršku porodici i koje imaju za cilj da se, kroz različite usluge ali i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za proširenje porodice – naglasio je gradonačelnik Laban. – Nameravamo da  u skupštinsku proceduru uvrstimo izmenu odluke koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju, koja će omogućiti većem broju žena da apliciraju za sredstva iz budžeta grada. Pored niza mera usmerenih na podršku porodici, među kojima je četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za prvo dete, povećali smo i starosnu granicu i uveli i finansiranje prvog pokušaja za drugo dete.

13229_2.jpg

Direkor Opšte bolnice dr Slobodan Puškar izjavio je da se može reći da je ovo još još jedan veliki dan u istoriji i u radu subotičke bolnice.

- Projekat na koji se čekalo više od deset godina primer je opredeljenosti grada, pokrajinske i republičke vlade za poboljšanje i unapređenje zdravstvenog sistema Srbije, za nabavku nove opreme, za unošenje nove tehnologije i unapređenje lečenja i skraćivanja liste čekanja. Kroz Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici očekuje sa da će godišnje proći od 40 do 50 parova, kao i da će se taj broj u budućnosti povećavati čime bi se skratile liste čekanja parova koji čekaju proces vantelesne oplodnje – kazao je Puškar.

Upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici, prim. dr med. sci. Aleksandar Radulović, rekao je da se otvaranjem ovog centra njegov san na kraju ostvario i da je ovo slika kako efikasno funkcioniše država na svim nivoima, jer je prepoznala ovaj problem i u skladu sa pronatalitetnom politikom Srbije završila ovaj centar.

– Smatra se da jedan ovakav centar u nekoj sredini, naročito kod nas gde postoji negativan prirodni priraštaj i mali natalitet, može da podigne broj porođaja od četiri do šest procenata. Nadam se da ćemo mi to vrlo brzo svojim rezultatima pokazati i u praksi – naglasio je dr Radulović.

Upitan da li smo spremni za eventualnu pojavu koronavirusa u našoj zemlji, Zoran Gojković je izjavio da nema mesta panici, da u Vojvodini nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa, da su sve epidemiološke službe u pokrajini u fazi pripravnosti i da će u slučaju pojave obolelih biti aktiviran mehanizam da se oboleli stave u izolaciju.

– U okviru kompletnog epidemiološkog nadzora na teritoriji Vojvodine, subotička bolnica ima posebno odvojen deo infektivnog odeljenja koje je upravo pripremljen i spreman za eventualni karantinski udeo u lečenju bolesti za koje mislim da neće biti potrebe. Ponašamo se kao da nema ništa, a pripremamo se kao da ćemo imati problem – rekao je Gojković.

13229_3.jpg