Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Skupštini AP Vojvodine u rad pušten e-parlament

27.02.2020.

Konferencijom „E-parlament: digitalizacija u službi jačanja demokratije“ danas je obeleženo puštanje u rad e-parlament sistema u Skupštinu AP Vojvodine, koji je realizovan u saradnji sa Programom ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

13264_1.jpg 

Govoreći o dosadašnjim uspesima u procesu digitalizacije javnih ustanova u Srbiji, kao i o narednim koracima, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da je Srbija na dobrom putu u ovoj oblasti, ali da je nephodno nastaviti dalje sa radom kako bi se iskoristile sve prednosti koje donosi četvrta industrijska revolucija.

– Skupština AP Vojvodine dodatno je doprinela digitalnom napretku ojačavajući temelje demokratije i građanske emancipacije, unapređujući efikasnost i transparentnost rada, unapređujući nadzornu ulogu i učešće javnosti u njenom radu i istovremeno doprinoseći većoj bezbednosti informacija – naglasila je premijerka Brnabić čestitajući svima koji su učestvovali u sprovođenju projekta.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je ovo tehničko unapređenje vidi kao veliki iskorak u kvalitetu rada parlamenta i suštinsku promenu načina rada.

– Sistem e-parlamenta doprinosi transparentnosti rada, a time i jačanju demokratije i ugleda samog parlamenta. Takođe, ovo je veliki iskorak u brzini, smanjenju troškova i efikasnosti u radu Skupštine AP Vojvodine –  ocenio je Pastor i dodao je, pored sistema e-parlamenta, tokom ovog mandatnog perioda veliki napredak postignut i time što se skupštinski dokumenti prevode na jezike u službenoj upotrebi i što je ta mogućnost višejezičnosti proširena i na rad odbora.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog uspešnog projekta naglasivši da su svi radovi izvršeni u zadatom vremenskom okviru, bez probijanja rokova.

On je kazao da je pokrajinski parlament sada može da posluži kao primer i parlamentima lokalnih samouprava koje bi trebale u narednom periodu da pređu na isti sistem rada.

– Digitalizacija javnih ustanova u Republici Srbiji je jedan od prioriteta zbog velike uštede vremena, smanjenja troškova i ubrzanja procedure rada – rekao je Mirović.

Prisutnima su se obratili i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Žeral Gi i stalna predstavnica UNDP Fransis Pikap, ocenivši da su parlamenti imaju ključnu ulogu u sprovođenju demokratije i da je neophodno praćenje razvoja tehnologije i unapređenje znanja u korišćenju digitalnih alata kako bi taj posao bio uspešno obavljen, čemu je, prema njihovim rečima, Skupština AP Vojvodine dala dobar primer.

13264_2.jpg 

Konferenciji su prisustvovali potpredsednici Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade, pokrajinski poslanici, članovi radne grupe za uvođenje e-parlamenta, predstavnici lokalnih samouprava iz Vojvodine, predstavnici IT kompanija i studenti Univerziteta u Novom Sadu.