Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Podrška merama populacione politike

02.03.2020.

– Grad Subotica uveliko doprinosi populacionoj politici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, a sredstva koja su nam od Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku dodeljena i za 2020. godinu samo dokazuju da smo prethodnih nekoliko godina bili na pravom putu – izjavio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, po objavljivanju rezultata Javnog poziva nadležnog ministarstva gde je Subotici treći put zaredom data podrška merama populacione politike.

13269_1.jpg

Mnogo toga urađeno je u ovoj oblasti proteklih nekoliko godina na severu Bačke, rekao je Bogdan Laban, a po potpisivanju Ugovora tek slede nova ulaganja u pronatalitetnu politiku na nivou grada. Nedavno je otvoren i Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica.

– Bez obzira na to što se na nivou države izdvajaju značajna sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete i što je pokrajina uvela niz novih mera za podsticanje nataliteta, grad Subotica u značajnoj meri vodi računa, prati i unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike  koje imaju za cilj da se roditelji ohrabre za proširenje porodice – istakao je Bogdan Laban.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada, podsetio je, izmenjena je i Odluka koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju i na taj način omogućeno je većem broju parova da apliciraju za sredstva iz budžeta grada. Naime, povećana je starosna granica za četvrti pokušaj na 44 godine i omogućeno i finansiranje prvog pokušaja veštačke oplodnje za drugo dete.

– Odlična saradnja koju smo imali do sada i kvalitet projekata koje smo delegirali su zdrava osnova koju je ministarstvo prepoznalo i mi i ove godine nastavljamo sa merama koje će biti usmerene na budućnost Srbije, na našu decu – naglasio je Bogdan Laban.

Grad Subotica dobio je sredstva po Javnom pozivu u iznosu od oko 21,8 miliona dinara kod nadležnog Ministarstva za podsticanje demografskog razvoja, a učešće grada je 4,6 miliona dinara, naveo je gradonačelnik.

– Reč je o nekoliko mera koje podrazumevaju, pre svega, nabavku opreme za VTO Centar u subotičkoj bolnici, izgradnju dečjih igrališta u udaljenim mesnim zajednicama, nabavku opreme za vrtiće, nabavku mini-busa za potrebe prevoza dece i podršku poljoprivredi kroz davanje bespovratnih sredstava porodičnim gazdinstvima. Ideja projekata bila je da se kroz inovativne servise i razvoj infrastrukture podstakne proširenje porodice – dodao je Bogdan Laban.