Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Laban: Samo disciplinom brže ćemo savladati situaciju

24.03.2020.

Gradonačelnik Bogdan Laban danas je, ispred Gradskog štaba za vanredne situacije kojim komanduje, izvestio Subotičane o trenutnom stanju na nivou Grada.

13335_1.jpg

– Kao što znate, zatvorene su pijace, kretanje u parkovima, tržni centri, kafići, restorani, teretane, obustavljen je javni prevoz. Funkcioniše samo dostava hrane. Pomažemo sve starije sugrađane koji spadaju u rizičnu kategoriju, ali i socijalno ugrožene porodice. Radimo sve što možemo, pratimo situaciju na dnevnom nivou – istakao je, u današnjoj izjavi za medije, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Uvedene mere, dodao je, morale su da se uvedu jer savest građana nije bila ista kod svih, i još jednom  apelovao i zamolio građane da se pridržavaju mera jer će, u suprotnom, za dobrobit svih nas, one biti još restriktivnije.

– Ostanite u svojim kućama, da bismo sačuvali život. Što budemo disciplinovaniji, brže ćemo izaći iz ove situacije –  naglasio je Laban.

O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji na našoj teritoriji svi zainteresovani mogu da se informišu preko sajtova Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Batut  i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, istakao je Laban.

– Želim da istaknem još nešto. Kao što ste imali priliku da se uverite u obraćanju  predsednika i zdravstvenih eksperata  javnosti, ono što možemo da očekujemo svi jeste porast broja građana koji se testiraju i koji su  u izolaciji. Apelujem, zato, na solidarnost svih nas i molim sugrađane da ne šire neproverene informacije i sadržaje putem društvenih mreža i na taj način šire paniku –  naveo je Laban, i dodao da nadležne zdravstvene insistucije i policija maksimalno profesionalno rade svoj posao i da nikome dobro ne donosi širenje dezinformacija.

JKP organizuju svoj rad prema uputstvu osnivača i naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije. U dogovoru sa Predškolskom ustanovom „Naša radost“ za vreme trajanja vanrednog stanja neće se obračunavati ni naplaćivati  usluge programa vaspitanja i obrazovanja. Upravnici zgrada organizuju dezinfekciju zajedničkog prostora u samim zgradama zajedno sa stanarima. Gradski prevoz će biti omogućen kao  prevoz radnicima (od 5 do 7 i  od 14 do 16 časova).

Podsetiću, dodao je gradonačelnik, da rad formiranog kontakt centra za pomoć najstarijim sugrađanima dobro funkcioniše, i da je ukupan broj poziva od trenutka formiranja Kontakt centra oko 1100.

– Broj zahteva za pomoć upućen ka volonterima sa jučerašnjim danom  je 355, rade dve smene operatera a najčešći, gotovo jedini, zahtevi su za dostavom osnovnih namirnica, lekova i kućne hemije.  Oko 60 procenata poziva su informativnog karaktera, odnosno bez potrebe angažovanja volontera. Broj zahteva je za vikend bio u padu, što očigledno znači da se kontakt centru obraćaju najugroženiji, odnosno lica koja nemaju nikoga ko bi im pomogao – rekao je gradonačelnik.

Ne smemo da dozvolimo, podvukao je, da se u našim gradovima dešava ono što se dogodilo u Italiji i Španiji.

– Ne želimo takav scenario u Srbiji  i zato molim sve svoje sugrađane da i dalje, kao što to najveća većina i čini -  poštuju odluke o zabrani kretanja. Bilo je par neodgovornih pojedinaca, ali policija je pravovremeno reagovala i oni su, shodno odlukama Vlade, procesuirani. Pozivam sve građane da poštuju preporuku lekara i da čuvaju svoje zdravlje. U slučaju kršenja mera Vlade država će reagovati i primenjivati sve mere i odluke koje je donela jer one nisu usmerene na demonstraciju sile nego  da bismo sačuvali živote i zdravlje svih nas – zaključio je komandant štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban.