Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Laban: Ostanite u svojim kućama, sačuvajte život!

31.03.2020.

– Ovih dana od nekoliko medijskih kuća stigla su nam brojna pitanja u kojima se traže  podaci o trenutnoj situaciji u vezi epidemije virusa korona u Subotici. Ono što mogu da kažem vezano za trenutnu epidemiološku situaciju u našem gradu je da sva uzorkovanja na COVID-19 sa teritorije našeg grada radi samo  Zavod za javno zdravlje Subotica kod onih koji imaju kliničku sliku a po zahtevu bolnice, i u skladu sa epidemiološkim i kliničkim kriterijumima. Sva uzorkovanja rade se u skladu sa nalogom i uputstvima Ministarstva zdravlja – izjavio je danas komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Subotice i gradonačelnik Bogdan Laban.

13353_2.jpg

Za tačan broj obolelih i hospitalizovanih, podsetio je, jedini relevantan izvor informacija je Ministarstvo zdravlja, a različite i oprečne informacije o licima koja su zaražena, njihovim aktivnostima i kontaktima u proteklom periodu u ovako delikatnoj situaciji izuzetno su  opasne.

– Koliko sam upoznat, svi koji su hospitalizovani iz Subotice su stabilnog zdravstvenog stanja a zdravstvene ustanove preduzimaju sve aktivnosti u svojoj nadležnosti. Opšta bolnica,  Dom zdravlja i Zavod za zaštitu zdravlja Subotica opremljeni su svim potrebnim materijalom i zaštitnim sredstvima za aktivnosti koje su im zadate – rekao je gradonačelnik.

U uslovima proglašenog vanrednog stanja, napomenuo je, apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti izazvane virusom.

– Od prvog indeksnog slučaja sa COVID-19 infekcijom, 6. marta 2020. godine, do danas, dakle zaključno sa 31. martom, na teritoriji grada  Subotice imamo 15 osoba pozitivnih na COVID-19. Ono što je značajno je da nije inficiran nijedan zdravstveni radnik. Svi pacijenti bili su primljeni i zbrinuti uz poštovanje svih propisanih Protokola za bezbednost osoblja i drugih pacijenata – naglasio je Laban.

Povećanje broja potvrđenih slučajeva, dodao je, potpuno je očekivano u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, s obzirom na to da se nalazimo u četvrtoj nedelji epidemije, i za sada nije zabrinjavajućе.

– Molim još jednom građane da ne šire paniku i dezinformacije vezano za broj obolelih i njihovo zdravstveno stanje, a medije molim da nam u ovoj bitki sa nevidljivim neprijateljem pomognu na taj način što će sve neophodne informacije koje su vezane za zdravstveno stanje pacijenata sa teritorije našeg grada i epidemiološku situaciju potražiti od nadležnih republičkih institucija, pre svega ministarstva i relevantnih predstavnika zdravstvenih ustanova koji svakodnevno obaveštavaju medije i građane o stanju i situaciji vezano za COVID-19 – rekao je gradonačelnik.

On je podvukao da bez obzira o kom broju obolelih ili potencijalno obolelih se radi, svi treba da se ponašamo prema preporukama koje su nam date i da u skladu sa tim ostanemo u svojim kućama, da se ne družimo po zgradama i parkovima i imamo što manje socijalnih kontakata, kako bismo ovu bitku što pre dobili.

– Ostanite u svojim kućama, sačuvajte život – poručio je gradonačelnik Laban.