Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

13.04.2020.

Shodno Zaključku Vlade, zdravstveni radnici i druga zaposlena lica u zdravstvenim ustanovama iz plana mreže zdravstvenih ustanova, vojnih zdravstvenih ustanova, državnim organima i pravnim licima osnovanim sredstvima u javnoj svojini za koje je posebnim zakonom predviđeno da obavljaju i poslove zdravstvene delatnosti pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, pripadnici Vojske Srbije, odnosno zaposleni u Ministarstvu odbrane, kod kojih je dijagnostikovano prisustvo zarazne bolesti Kovid- 19 izazvane virusom SAR-CoV-2 dobijene u vršenju radne obaveze,  sa teritorije Vojvodine, odnosno Severnobačog okruga upućuju se, po teritorijalnom principu, na lečenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu.

13377_1.jpg

Prema instrukciji Vlade, kao i usvojenih protokola lečenja za pacijente kod kojih je dijagnostikovan Kovid -19, oni se više ne mogu lečiti u kućnoj izolaciji. U skladu sa aktuelnim protokolom, pacijenti koji su pozitivni na virus upućuju se isključivo u Kovid bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji, dakle sa naše teritorije u Novi Sad, odnosno na novosadski sajam.

Zaključno sa nedeljom, 12. aprilom, na teritoriji Severnobačkog okruga registrovano je 44 slučajeva zaraženih  Kovid-19 virusom, od toga sa teritorije Subotice 39, iz Bačke Topole 4 i iz Malog Iđoša 1 osoba. Od početka registrovanja virusa, na teritoriji okruga preminula je jedna osoba, starije životne dobi.

U gradu se gotovo svakodnevno  vrši  dezinfekcija javnih površina, a podaci o broju onih koji krše zabranu kretanja govore o odgovornosti naših sugrađana i usvajanju mera i preporuka nadležnih institucija. Sve mere koje sprovodimo i sami prema sebi i prema drugima, u značajnoj meri su deo  borbe protiv epidemije korona virusa, ali svakako da na nivou grada činimo sve da upotpunimo napore  koji su ključni, a  zavise od nas samih i naše odgovornosti i za sopstveno, ali i za zdravlje naših najbližih.

Šesta nedelja epidemije je u toku, blizu smo dobrom rezultatu ali nismo još dobili bitku. Potrebno je da i dalje budemo odgovorni i disciplinovani, i pridržavamo se saveta struke i države.

Otvorili smo namenske račune za uplatu donacija fizičkih i pravnih lica u borbi protiv epidemije virusa.

Delimo  pakete pomoći penzionerima, a raspodela se vrši u dva kruga, u zavisnosti od visine primanja. Grad Subotica i u uslovima aktuelnog vanrednog stanja obezbeđuje uslugu pomoći u kući korisnicima.

Pozivam naše najstarije sugrađane starije od 65 godina ukoliko nemaju nikog da izvrši za njih nabavku hrane i lekova, da se jave  pozivnom centru Gradske uprave grada Subotice radi neophodne pomoć u dostavi nabavki. Brinemo o svojim najugroženijim sugrađanima i još jednom ih pozivam da ostanu u svojim domovima, da se pridržavaju svih mera zaštite u borbi protiv koronavirusa, a mi im stojimo na usluzi.

                                          Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije
                                                 i gradonačelnik Bogdan Laban